Plečnikove nagrade 2023: Kdo jih je prejel? (GALERIJA)

Ali lahko gradimo drugače?
Ali lahko gradimo drugače? Foto: on dessa

Podeljene so bile Plečnikove nagrade 2023. Na vrtu Plečnikove hiše so ob 50-letnici ustanovitve Sklada arhitekta Jožeta Plečnika podelili tudi nagrade. Kdo so bili prejemniki Plečnikovih nagrad za leto 2022?

7Plečnikove nagrade 2022

Predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, je goste in nagrajence pospremil z uvodnim nagovorom: »Sklad podeljuje nagrade delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji, in ki dokazujejo, da njihov avtor ni le aktivni ustvarjalec prostora, ampak celotne družbe. Nadaljuje tudi tradicijo širjenja polja delovanja arhitektov. Ustvarjalci delujejo v avtorskih, multidisciplinarnih skupinah, nagrajena so dela, ki predstavljajo ponovno uporabo prostorov, dela, ki so začasna in nedokončna.«

V sklopu Plečnikove nagrade 2023 se bo letos zvrstilo še več dogodkov, med njimi bo razstava nagrajencev v Plečnikovi hiši med 22. majem in 11. junijem, razstavo Plečnikove nagrade 2023 v galeriji DESSA, ki bo na ogled med 24. majem in 15. junijem ter razstavo Zmagujemo?, ki si jo boste lahko ogledali med 27. junijem in 10. avgustom v Mali galeriji Banke Slovenije. Včeraj, 23. maja, se je odvijala tudi okrogla miza z naslovom Zmagujemo? na temo prihodnosti arhitekturnih nagrad.

6Plečnikova nagrada v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila 2022

Odprta knjižnica OŠ Vič
Odprta knjižnica OŠ Vič Foto: on ohs

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila je prejela Odprta knjižnica osnovne šole Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte.

Odprta knjižnica je vzpostavila novo stičišče vednosti in srečevanj v neizkoriščeni šolski avli. Manjši arhitekturni projekt je tako naslovil čustvene, kulturne in socialne vidike družbe.

5Plečnikova medalja v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila 2022

Vrtec Kočevje enota čebelica
Vrtec Kočevje enota čebelica Foto: on ohs

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je prejel Vrtec Kočevje, enota Čebelica arhitektov Jureta Horvata, Ane Kreč in Katje Paternoster ter krajinskih arhitektov Darje Matjašec, Nejca Florjanca in Katje Mali.

Novi prostori vrtca so se z novim urbanim kontekstom, ki se je prilagodil notranjosti vrtca, razvili v petočno vzgojno-igralno krajino. Vrtec je postal laboratorij otrokom, ki pri oblikovanju svojega sveta sprejemajo tudi zunanjega in tako krepijo občutek skupnosti.

4Plečnikova medalja v kategoriji javnega prostora 2022

Krater, tipologija mestne divjine
Krater, tipologija mestne divjine Foto: Amadeja Smrekar on dessa

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel Krater, tipologija mestne divjine, multidisciplinarni kolektiv Krater: Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Danica Sretenović, Rok Oblak, Primož Turnšek, Sebastjan Kovač, Anamari Hrup, Eva Jera Hanžek, Amadeja Smrekar, Altan Jurca Avci in društvo Prostorož.

Krater vzpostavlja nov javni prostor na opuščenem gradbišču. Gre za skupnostni prostor, ki se osredotoča na obstoječi ekosistem flore in favne. Je aktiven in služi kot prototip za obnovo mestnih ekosistemov ter naziva prihodnje strategije razvoja mest.

3Plečnikova medalja za bogatitev prostorske kulture

Skupno v skupnosti
Skupno v skupnosti Foto: Janez Marolt on dessa

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture, avtorjev in kuratorjev raziskovalnega projekta, razstave ter knjige: Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko, Anja Delbello, Aljaž Vesel, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Vid Hajnšek in Jana Jocif.

Projekt Skupno v skupnosti je bil prvič predstavljen na 17. arhitekturnem bienalu v Benetkah, vendar presega njegove okvirje. Predstavljena mreža zadružnih domov nam slika mnogotere umetniške dosežke, ki so v Sloveniji vidni še danes. Izvrstna in dovršena publikacije ter dokumentarni film predstavljata trajno vrednost projekta.

2Štipendija Plečnikovega sklada

Sebastjan Cvelbar, idejna presnova ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnova potemkinovega mesta na mestu Ljubljana
Sebastjan Cvelbar, idejna presnova ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnova potemkinovega mesta na mestu Ljubljana Foto: on dessa

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela idejna presnova ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnova potemkinovega mesta na mestu Ljubljana avtorja Sebastjana Cvelbarja. Slednji na nekdanji bencinski črpalki v Ljubljani predlaga inovativno strukturo iz recikliranih gradbenih materialov. Le ta se odziva na različne letne čase, razpoložljive materiale in na potrebe uporabnikov. Projekt ustvarja začasne javne prostore in izziva tradicionalne pristope k arhitekturi mesta, njegovi politiki in ekonomiji.

1Štipendija Plečnikovega sklada

Ali lahko gradimo drugače?
Ali lahko gradimo drugače? Foto: on dessa

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela Ali lahko gradimo drugače? Idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem avtorja Lenarta Piana. Poslovni model za revitalizacijo degradiranega industrijskega območja v Savinjski dolini je podroben predlog proizvodnje blokov iz konopljinega betona. Delo z upoštevanjem arhitekture, ekonomije, industrijske proizvodnje, kulturne dediščine, ekologije, krajine in recikliranje predstavlja izvrsten primer celovitega pristopa k urejanju degradiranega prostora.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRZAPS
Prejšnji članekTemperature bodo še bolj ekstremne, razkriva študija
Naslednji članekPonovno se bliža Castle Festival
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.