Pogovori glede pravil oblačenja v šolah razburili nekatere starše

dekle v šolski uniformi
Foto: A xin / Unsplash

V slovenski javnosti se je s pričetkom šolskega leta začela razprava o tem, kako naj bi bili učenci in dijaki v šoli oblečeni, in pa, koliko bi smela o oblačenju odločati šola.

O primernem oblačenju se z dijaki ne pogovarja nihče

Na ljubljanski Gimnaziji Jožeta Plečnika so na začetku šolskega leta z dijaki govorili o tem, kako se primerno obleči za različne priložnosti. »Ne govorim o modni policiji in kodeksu oblačenja, želeli bi si le, da dijaki napravijo razmislek o tem, kaj je za kakšno priložnost primerno,« je za N1 povedala ravnateljica Lidija Žigon.

Šlo je le za pogovor, ne zapovedi, saj po njenem mnenju nihče dejansko ne govori z dijaki o tem, kako se primerno obleči. Razmislek o tem, kaj je primerno pa so zaenkrat prepustili dijakom. Želeli so poudariti, da ni vse enako primerno za gledališče, športno vzgojo, na plažo, v šolo in maturo. V razredu je na primer neprimeren top, ki le delno pokrije prsi, v gledališču pa trenirka, je nakazala ravnateljica.

Pravila oblačenja v šolski red?

Ne pričakujemo torej uniform ali kodeksa oblačenja, gre le za smernice, ki so jih na nekaterih šolah podali svojim učencem oziroma dijakom. Za N1 je Žigon sicer dejala, da si v hišni red želijo zapisati, naj se dijaki vedejo in oblačijo primerno okolju in prostoru.

Pri nekaterih je to že praksa. Ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup je za N1 povedal, da imajo v hišnem redu zapisano, naj prihajajo učenci k pouku primerno oblečeni za izvajanje pedagoške dejavnosti oziroma vzgoje in izobraževanja.

Ni sicer točno napisano, kaj je primerno. To je presoja staršev in učiteljev, je dejal Gorup in tudi on poudaril, da je mora biti obleka skladna z okoliščinami.

odprta knjiga
Foto: Brandi Redd / Unsplash

Omejitve za dekleta sprožile razprave o spolnem nasilju

Nekateri starši se jezijo, da naj bi priporočila veljala predvsem za dekleta. Razprava je nastala na družbenem omrežju Twitter. Novinarka Radia Slovenija je na njem zapisala, kaj je za radio Prvi povedala ravnateljica Waldorfske šole Simona Pajk: »Na naši šoli so prepovedana barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami.«

Bolj kot same prepovedi je določene razburila utemeljitev nekaterih šolnikov, pri katerih omejitve glede oblačenja in urejanja izvirajo iz vpliva, ki naj bi ga imela dekleta na fante. Pajk je za prej povedanim podala utemeljitev: »Fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk

Kot so poročali na Metropolitanu, so nekateri starši mnenja, da bi bilo bolje fante izobraziti o tem, kakšno je primerno obnašanje do deklet. Uporabniki na Twitterju omejitve oblačenja učenk in dijakinj povezujejo tudi z odnosom družbe do spolnega nasilja.

Razlogi za omejitve namreč krivdo za obnašanje fantov valijo na dekleta. Danes so odgovorne za slabšo koncentracijo fantov, bodo jutri za spolno nadlegovanje?

fantje na stolih v učilnici
Foto: Sam Balye / Unsplash
Prejšnji članekSlovenijo bo prekinitev nakupa Boxer vozil stalo malo premoženje
Naslednji članekKdo je Karl III.? Življenje najstarejšega prestolonaslednika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.