Slovenijo bo prekinitev nakupa Boxer vozil stalo malo premoženje

Ukraine, Kyiv - August 18, 2021: Military parade. Armored vehicle. Transport in protective colors. Army vehicles SUVs
Foto: A.Greeg iz iStock

Vlada Republike Slovenije se je v tem tednu seznanila s poročilom o smotrnosti nabave bojnih oklepnih vozil Boxer. Sklenila je, da se bo Slovenija umaknila iz programa, glede česa bo Ministrstvo za obrambo obvestilo Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju.

Slovenija je prekinila nakup 45 oklepnih vozil Boxer

Slovensko ministrstvo za obrambo naj bi do konca leta pripravilo rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. Cilj, ki ga bo zasledovalo Ministrstvo je prihranek 400 milijonov evrov. Skupni strošek nabave obeh zmogljivosti je namreč ocenjen vsaj na milijardo 842 milijonov evrov.

Če želimo priti na začetek »afere Boxer«, se moramo vrniti v leto 2017. Takrat je ministrstvo za obrambo pričlo z intenzivnejšimi aktivnostmi za izvedbo projekta nabave oklepnih vozil 8×8. Ministrstvo je Vlado RS s potekom postopka nakupa vozil za izgradnjo Srednje bataljonske bojne skupine (SrBBSk) seznanilo v prvi četrtini leta 2018. Skok v letošnje leto in datum 11. maj 2022. Podpisana je pogodba za nakup 45 oklepnih vozil v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV.

Slovenijo bo prekinitev stala skoraj petino pogodbe

Prekinitev pogodbe bo Slovenijo stala približno petino vrednosti pogodbe. Ob tem je potrebno spomniti na znesek 281,5 milijona evrov, ki ne vključuje DDV in opreme za komunikacijski sistem, letne eskalacije in še drugih stroškov.

Generalštab Slovenske vojske je ob pripravi gradiv ocenil, da je za vzpostavitev srednjega pehotnega bataljona (SrPB) potrebnih 710 milijonov EUR in dodatnih 332 milijonov EUR za vzpostavitev vseh modulov SrBBSk, kar skupaj znese milijardo 42 milijonov EUR. V ta znesek niso všteti stroški infrastrukture, usposabljanja in življenjskega ciklusa sredstev. V okviru analize je prav tako navedeno, da je v sklopu Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 za ta namen trenutno predvidenih 609 milijonov EUR, vendar bi bilo treba za zaključek opremljanja SrPB in modulov SrBBSk, po oceni generalštaba, dodatno zagotoviti še vsaj 433 milijonov EUR.

»Iz navedenega in na podlagi strokovnih ocen je mogoče sklepati, da je predvideni nakup 136 BKV 8×8 k že obstoječim 30 vozilom nepotrebno ambiciozno zastavljen. Z optimizacijo, zmanjšanjem nabave predvidenega števila BKV 8×8, izborom morebiti cenejšega ponudnika ter nadgradnjo obstoječih 30 BKV 8×8 lahko prihranimo vsaj 400 milijonov evrov,« je zapisano v objavi za javnost.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekVlada sprejela draginjski otroški dodatek, vse o draginjskem dodatku
Naslednji članekPogovori glede pravil oblačenja v šolah razburili nekatere starše

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.