Vlada sprejela draginjski otroški dodatek, vse o draginjskem dodatku

Paper family in hands on wooden background with euro banknotes
Foto: sal73it iz iStock

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo nov ukrep, ki bo v času draginje v pomoč družinam upravičenim do otroškega dodatka. Kako je videti nov ukrep pomoči proti draginji, ki ga je Vlada prisrčno uvrstila pod hashtag #BojprotiDraginji.

Kdo prejme draginjski otroški dodatek?

Do draginjskega dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka, bodo upravičene družine glede na dohodkovni razred. Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini. V kolikor je torej družina umeščen  v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evrov, torej trikrat po 122,79 evrov.

Draginjski dodatek za otroke, podrobno
Draginjski dodatek za otroke, podrobno Foto: on gov

Kdaj bo nakazan draginjski otroški dodatek?

Za upravičenost do draginjskega dodatka bo družina morala imeti veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober/november/december. Ker se otroški dodatek izplačuje za nazaj, to pomeni izplačilo v novembru/decembru/januarju. Draginjski dodatek bo družina prejemala tri mesece (november/december/januar) poleg otroškega dodatka oziroma krajše obdobje, če bodo do otroškega dodatka upravičeni za krajše obdobje, npr. če se bo otrok rodil januarja in bo do otroškega dodatka upravičen od januarja dalje, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za januar.

Draginjski otroški dodatek
Draginjski otroški dodatek Foto: on gov

Vlog ne bo potrebno oddajati, izplačilo bo avtomatično. Draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Finančne posledice ukrepa znašajo 63 milijonov. Vlada predlog zakona pošilja v obravnavo Državnemu zboru po nujnem postopku.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTri slovenska mesta na Unescovem seznamu!
Naslednji članekSlovenijo bo prekinitev nakupa Boxer vozil stalo malo premoženje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.