Poleti bomo lahko potovali z »zelenim potrdilom« – kaj je to?

Evropski parlament in države članice Evropske unije (EU) so v četrtek dosegli dogovor o potrdilu, ki naj bi poleti olajšal potovanja po Evropi.

To bo zeleno potrdilo, ki ga bodo lahko dobili prebivalci EU, ki so

  • cepljeni proti covidu-19;
  • preboleli covid-19 ali pa
  • imajo negativen izvid testa.

Imetnik potrdila bo dobil QR-kodo, ki bo delovala po vsej EU brez internetne povezave, na voljo bo tudi v papirni obliki.

ilustracija treh možnih pogojev za pridobitev zelenega potrdila
Vir: EU

Kako in kdaj do potrdila v Sloveniji

O potrdilu se je včeraj na dopisni seji pogovarjala tudi slovenska vlada. Po seji so sporočili, da se bo digitalno zeleno potrdilo izdajalo v okviru sistema eZdravje.

Potrdilo bo dostopno prek portala zVEM s SMSPass mobilno identiteto ali digitalnim potrdilom. Potrdilo bo lahko na zahtevo uporabnika izdal tudi NIJZ in mu ga poslal po pošti.

Napovedali so, da bo sistem urejen do konca junija.ilustracija Zemlje z zaščitno masko

Je zeleno potrdilo obvezno?

Digitalno zeleno potrdilo ne bo edino, ki bo omogočalo prehod meje. Še vedno bodo veljala tudi razna dokazila, kot so kartončki o cepljenju ali potrdila zdravnikov.

Res pa je, da digitalno zeleno potrdilo omogoča hitrejši in enostavnejši postopek pri prehodu meje, saj se lažje preveri verodostojnost. V vladi zato pričakujejo, da ga bo želelo imeti veliko prebivalcev in to čim prej.

Zato so Ministrstvu za javno upravo naročili, naj čim več prebivalcem zagotovi enostaven dostop do pridobitve elektronske identitete. Tako bodo lahko do potrdila kadarkoli dostopali sami.

Prejšnji članekOlimpijska bakla 2021 je prispela v Sežano
Naslednji članekMoram vrniti Zoisovo štipendijo, če se prepišem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.