Policija okrepljena v lov za alkoholiziranimi vozniki

Policija se je po dolgih letih okrepila z novo tehnologije, ki jim pomaga pri merjenju množine alkohola v izdihanem zraku voznikov. Za slovensko policijo to namreč predstavlja enega najbolj kritičnih in odločilnih meriterv na področju zakonskega meroslovja. Posledično se tako odloča tudi o vpeljavi postopkov zoper voznike prestopnike. Slovenska policija se bo zdaj okrepljena podala na lov za alkoholiziranimi vozniki. Kaj je etilometer? Etilometer je naprava za merjenje alkohola v izdihanem zraku. Kot narekuje Fran, gre za merilnik alkohola v izdihanem zraku. Etilometri, poleg merjenja koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi omogočajo, da se rezultati meritev lahko z gotovostjo uporabijo v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi. Bistvena prednost etilometrov v primerjavi z merjenjem koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi je, da imajo uradne osebe rezultat na voljo takoj - tudi na terenu. Slednje omogoča takojšnje ukrepanje proti vozniku, kar merjenje koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi ne omogoča. In kako so novi etilometri, ki jih je dobila slovenska policija boljši? Etilometri imajo funkcije preverjanja pravilnosti delovanja naprave pred in po meritvi. Pri vsakem vzorcu omogočajo izris krivulje za boljšo predstavo koncentracije alkohola skozi celotno meritev ter imajo funkcijo zaznave

Policija se je po dolgih letih okrepila z novo tehnologije, ki jim pomaga pri merjenju množine alkohola v izdihanem zraku voznikov. Za slovensko policijo to namreč predstavlja enega najbolj kritičnih in odločilnih meriterv na področju zakonskega meroslovja. Posledično se tako odloča tudi o vpeljavi postopkov zoper voznike prestopnike. Slovenska policija se bo zdaj okrepljena podala na lov za alkoholiziranimi vozniki.

Kaj je etilometer?

Etilometer je naprava za merjenje alkohola v izdihanem zraku. Kot narekuje Fran, gre za merilnik alkohola v izdihanem zraku.

Etilometri, poleg merjenja koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi omogočajo, da se rezultati meritev lahko z gotovostjo uporabijo v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi. Bistvena prednost etilometrov v primerjavi z merjenjem koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi je, da imajo uradne osebe rezultat na voljo takoj – tudi na terenu. Slednje omogoča takojšnje ukrepanje proti vozniku, kar merjenje koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi ne omogoča. In kako so novi etilometri, ki jih je dobila slovenska policija boljši?

Etilometri, ki jih bo zdaj uporabljala slovenska policija
Etilometri, ki jih bo zdaj uporabljala slovenska policija

Slovenska policija bo dobila 20 novih etilometrov

Etilometri imajo funkcije preverjanja pravilnosti delovanja naprave pred in po meritvi. Pri vsakem vzorcu omogočajo izris krivulje za boljšo predstavo koncentracije alkohola skozi celotno meritev ter imajo funkcijo zaznave “ustnega alkohola”. Vsi ti varnostni mehanizmi služijo dodatni točnosti in zagotavljanju korektnosti meritev ter preprečujejo znan problem indikatorjev alkohola. Indikatorji alkohola namreč nimajo možnosti ugotavljanja t.i. ustnega alkohola, zato lahko pri meritvah prihaja do neverjetno velikih vrednosti v škodo voznikov.

Etilometer ima veliko vlogo na področju meroslovja in nadaljnjih glob za prestopnike. Posledice meritev so lahko zelo hude za udeležence v prometu. To so lahko velike globe, izguba pravice do vozniškega dovoljenja in vse do kazenske odgovornosti, ki lahko v določenih primerih pomenijo dolgoletne zaporne kazni. Zato je pomembno, da se množina alkohola v izdihanem zraku pravilno izmeri.

S to pridobitvijo se bo policija pridružila vojaški prometni policiji, ki že nekaj časa uporablja etilometre nove generacije.

 

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekNajgloblja infrardeča slika vesolja teleskopa James Webb
Naslednji članekLuka 1: Luka Dončić in prve košarkarske superge

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.