Najgloblja infrardeča slika vesolja teleskopa James Webb

Fotografija Nasinega teleskopa
Fotografija Nasinega teleskopa. Foto: NASA

Nasin vesoljski teleskop James Webb je ustvaril najglobljo in najostrejšo infrardečo sliko oddaljenega vesolja doslej. Slika kopice galaksij SMACS 0723, znana kot Webbovo prvo globoko polje, je polna podrobnosti. Kakšne fotografije je torej posnel James Webb?

Nasina fotografija vesolja je polna podrobnosti

Na tisoče galaksij – vključno z najšibkejšimi objekti, ki so bili kdaj koli opazovani v infrardeči svetlobi – se je prvič pojavilo v Webbovem pogledu. Ta delček prostranega vesolja pokriva košček neba, ki je velik približno toliko kot zrno peska, ki ga nekdo na tleh drži za roko.

To globoko polje, ki ga je posnela Webbova kamera za bližnjo infrardečo svetlobo (NIRCam), je kompozit, sestavljen iz slik različnih valovnih dolžin, ki so skupaj trajale 12,5 ure, s čimer je bila dosežena globina infrardečih valovnih dolžin, ki presega najgloblja polja Hubblovega vesoljskega teleskopa, za kar so bili potrebni tedni.

Fotografija Nasinega teleskopa
Fotografija Nasinega teleskopa.
Foto: NASA

Slika prikazuje kopico galaksij SMACS 0723, kot je bila videti pred 4,6 milijarde let. Skupna masa te kopice galaksij deluje kot gravitacijska leča, ki poveča veliko bolj oddaljene galaksije za njo. Webbova kamera NIRCam je te oddaljene galaksije izostrila – imajo drobne, šibke strukture, ki jih doslej še nismo videli, vključno z zvezdnimi kopicami in razpršenimi značilnostmi. Raziskovalci bodo kmalu izvedeli več o masi, starosti, zgodovini in sestavi teh galaksij, saj Webb išče najzgodnejše galaksije v vesolju.

James Webb bo reševal skrivnosti v vesolju

Vesoljski teleskop James Webb je vodilni svetovni observatorij za vesoljsko znanost. Webb bo reševal skrivnosti v našem osončju, se ozrl v oddaljene svetove okoli drugih zvezd ter raziskoval skrivnostne strukture in izvor našega vesolja ter naše mesto v njem. Webb je mednarodni program, ki ga vodi NASA s partnerjema ESA (Evropska vesoljska agencija) in CSA (Kanadska vesoljska agencija).

Na sedežu agencije NASA nadzoruje misijo Direktorat za znanstvene misije. Nasin center za vesoljske polete Goddard v Greenbeltu v Marylandu za agencijo upravlja Webb in nadzoruje delo na misiji, ki ga opravljajo znanstveni inštitut za vesoljski teleskop, Northrop Grumman in drugi partnerji misije. Poleg Goddarda je k projektu prispevalo več centrov NASA, med drugim Johnsonov vesoljski center v Houstonu, Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) v južni Kaliforniji, Marshallov center za vesoljske polete v Huntsvillu v Alabami, raziskovalni center Ames v kalifornijski Silicijevi dolini in drugi.

VIRNASA
Prejšnji članekShawn Mendes odpovedal turnejo zaradi duševnih težav
Naslednji članekPolicija okrepljena v lov za alkoholiziranimi vozniki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.