Politika enotna – od zdaj samo ja pomeni ja

Državni zbor (DZ) je včeraj z 78 glasovi za in tremi proti potrdil spremembo definicije kaznivega dejanja posilstva v kazenskem zakoniku. Od zdaj velja model samo ja pomeni ja.

Drugače povedano: udeleženci morajo pred spolnim odnosom izraziti strinjanje (ja), sicer gre za kaznivo dejanje. Spreminjajo se tudi kazni za spolna kazniva dejanja.

Glede predloga v Sloveniji pravo družbeno gibanje

Predlog spremembe definicije kaznivega dejanja posilstva je imel enovito podporo politike. Kot so v včerajšnji razpravi poudarjali tudi poslanci, pa gre zasluga nevladnim organizacijam, ki so tako aktivirale javnost, da je nastalo pravo družbeno gibanje.

Članice Inštituta 8. marec pred parlamentom v Ljubljani
Članice Inštituta 8. marec l Vir: Facebook

Gonilo pobude je bil Inštitut 8. marec. Njegova direktorica Nika Kovač je včeraj dejala, da je postopek redefinicije kaznivega dejanja posilstva dokazal, da v Sloveniji obstaja občečloveška vrednota – spolna nedotakljivost.

Po njenem mnenju je podpora predlogu v vseh vrstah strank pokazala, da ima vsaka žrtev posilstva v DZ svoj glas.

Nevladne organizacije spremembe »toplo podpirajo«

Na včerajšnji sprejem sprememb kazenskega zakonika se je odzvalo več kot 20 nevladnih in drugih organizacij. V skupnem sporočilu za javnost so izrazile mnenje, da je bil narejen velik korak v smeri zaščite spolne integritete in podpore žrtvam spolnega nasilja. Spremembe zato toplo podpirajo.

»Danes je pomemben dan, ne samo za žrtve nasilja, ampak za vse nas, ki bomo odslej živeli v malce drugačni družbi,« je v sporočilu zapisala predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin.

Izpostavila je, da so pogumne izpovedi žrtev ob podpori nevladnih organizacij aktivirale ljudi po vsej državi. In njihove zahteve po spremembah so dosegle državni zbor.

prazna dvorana državnega zbora
Državni zbor
Prejšnji članekNova pametna ura Huawei Watch 3 te bo navdušila z napredno uporabniško izkušnjo in odlično baterijo
Naslednji članekPoletno branje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.