Poletno branje

Ležiš na soncu in morska sapa ti nagajivo premika strani knjige, ki je bila na tvojem seznamu že nekaj mesecev. Ob roki imaš hladno pijačo in vsaka minuta takšnega uživanja je zastonj. Nikamor se ti ne mudi. Hrup otrok, ki se igrajo v pesku in plitvini zamre, obstajajo samo še dogajanje v knjigi in prijetni naravni elementi. To je čar poletnega branja.

Knjige

Preden se odpraviš v knjižnico v iskanju napetih grozljivk, vročih romanc, zapletenih kriminalk in drugih strastnih okusov literature, si naredi seznam. Seznam mora imeti dobro ravnotežje, da ni paleta preveč enolična. Zato pomisli, kakšne zvrsti bi najbolj pristajale na tvoj seznam.

Za potovanje in plažo predlagamo lažje branje, kot so romantične zgodbe, kriminalke, pustolovske zgodbe ali fantazija. Za protiutež pa imej biografije, znanstvena dela, filozofske diskusije, znanstveno fantastiko ali literarne klasike za nevihtne in druge dni, ko se ti ne bo nikamor ljubilo.

Te stvari so super, kot televizija v tvoji glavi!

Seznam si skrajšaj. Mnogokrat si seznam prenatrpamo in tako smo obsojeni na prikrajšanje. Ali nam je žal, ker ne uspemo prebrati želene knjige, ali pa knjige z našega seznama preletavamo v naglici in obsesiji, da jih vse preberemo. Tako smo prikrajšani za dobro bralno izkušnjo.

Čas seveda kroji tudi rok izposoje, saj si težko privoščimo nakup takega števila knjig naenkrat. Če pa misliš knjige kupiti, obišči antikvariate. Knjige so res starejše in uporabljene, a s tem nosijo zgodovino in čar, poleg tega pa so cenejše.

E-knjige

E–knjige ponujajo marsikatero možnost, ki je papirnata knjiga ne more. So mnogo bolj ekološke kakor papirnate. Drevesa so konec koncev pljuča planeta in jih je treba ohranjati. Veliko lažje si je knjigo prenesti na bralnik kakor fizično kupovati oziroma si izposojati kupe knjig in jih potem še prenašati naokoli. Z e–knjigo lahko v nekaj gramih plastike in stekla nosiš celo knjižnico.

Zver bere knjigo

Poleg tega lahko e–knjigo bereš v temi, brez da bi luč motila sostanovalca ali boljšo polovico. Zna pa poleti privabiti kakega komarja ali molja. Pri e-knjigi lahko tudi povečaš pisavo, tako da adijo bralna očala ali glavobol zaradi drobnega, popačenega tiska. Pa še cenejša je od papirnate knjige.

Toda po drugi strani ima e–knjiga nekaj slabosti. Ne moreš je posoditi kolegu ali dati na hišno polico za druge člane družine. Poleg tega je buljenje v ekran utrudljivo in nočno branje lahko pripelje v nespečnost.

Pri poletnem branju – pogosto to počnemo na morju – nam zna ponagajati sonce, če se odbija od ekrana bralnika. In če položimo roko na srce, je listanje papirnatih strani nekaj posebnega. Vonj svežih listov, hrapavost platnic in tisti poseben zvok zapiranja knjige z lahkoto očarajo še tako neredne bralce.

Na koncu izbiraš sam. Ali imaš rajši vonj porumenele tiskovine ali hitro drsanje po gladkem ekranu? Kakorkoli se odločiš, upam da imaš za letošnje poletje načrtovan enkraten izlet v svet literature.

Prejšnji članekPolitika enotna – od zdaj samo ja pomeni ja
Naslednji članekFestival Junij v Ljubljani bo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.