Poljsko sodišče prepovedalo splav: kakšni so razlogi?

Poljsko vrhovno sodišče je sklenilo, da je prekinitev nosečnosti iz embriopatoloških razlogov v nasprotju z ustavo. Tako zakon, ki je omogočal prekinitev nosečnosti v primeru okvare ploda, preneha veljati. Po uradnem sprejetju zakona bodo prekinitve nosečnosti dovoljene le v treh primerih. Incestu, posilstvu in če bo mati med nosečnostjo v smrtni težavi.

Že tako stroga poljska ustava je po lanski pritožbi stranke Zakon in pravičnost dobila novo razsodbo s strani sodišča. Po uveljavitvi je prekinitev nosečnosti dovoljena le v primerih posilstva, incesta in ogrožanja zdravja nosečnice. Večina splavov pa je na Poljskem opravljenih prav zaradi okvare ploda.

Organizacije za človekove pravice bodo stopile naprej

»To je popolnoma neupravičena odločitev, ki bo vodila v nečloveško ravnanje z ženskami,« je sodbo komentirala Malgorzata Szulecka, odvetnica Fundacije za človekove pravice Helsinki. Za žalosten dan je sodbo označila Dunja Mijatović, komisarka Sveta Evrope za človekove pravice. Prav organizacije za človekove pravice pa so poljsko vlado pozvale, naj ne naredi še več korakov k omejitvi prebivalstva in premisli o odločitvah.

Lani je bilo na Poljskem opravljenih nekaj več kot tisoč splavov. Organizacije predvidevajo, da to po večini storijo v tujini, kjer niso predmet kritik in neodobravanja. Tam naj bi to letno storilo med 80 in 120 tisoč žensk. Poljska javnost pa je do odločitve kritična in se bo najverjetneje borila proti odločitvi. Spomnimo se, da je leta 2016 kar sto tisoč žensk protestiralo proti podobnim zaostritvam.

Protesti na Poljskem
Protesti na Poljskem

Urednik portala Student.si

VIRBBC
Prejšnji članekSo mirovni protesti res rešitev?
Naslednji članekŠtudentski domovi se zapirajo: kdo bo lahko ostal?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.