So mirovni protesti res rešitev?

Erica Chenoweth, politična znanstvenica z Univerze Harvard, že vrsto let opozarja na moč mirovnih protestov. Poleg številnih etičnih in moralnih razlogov, ki stojijo za nenasilnimi idejami, naj bi bila državljanska nepokorščina daleč najučinkovitejši način za doseganje sprememb v politični sferi.

Številni primeri

Chenoweth se v svoji obsežni študiji opira na stotine uspešnih mirovnih kampanj v zadnjem stoletju. Leta 1986 je milijone Filipincev odšlo na ceste Manile in v štirih dneh zrušilo oblast Ferdinanda Marcosa. 1989 je državljanom Češkoslovaške uspelo spodkopati 41 let dolg komunističen režim. Leta 2019 sta predsednika Sudana in Alžirije po mnogih letih mirovnih protestov odstopila s položajev. V vseh primerih je nepokorščina državljanov premagala elito in dosegla radikalne spremembe.

Boljši rezultati

Znanstvenica je s preučevanjem 323 različnih kampanj odkrila, da nenasilne kampanje svoje cilje dosegajo dvakrat pogosteje (53 %) kot nasilne (26 %). Gibanje je označeno kot uspešno, če v roku enega leta od vrha svojega delovanja s svojimi dejanji neposredno doseže zadan namen. Kampanja je obravnavana kot nasilna, če doprinese kakršno koli fizično škodo ljudem ali lastnini. Dokazi pravijo, da so splošne stavke najboljši način za doseganje ciljev.

tisoče protestnikov na ulici
Black Lives Matter protest v Londonu.

Večja udeležba

Povprečen nenasilen projekt privabi štirikrat več udeležencev (200.000) kot nasilni protesti (50.000). Razlogov za to je več. Nasilne kampanje se opirajo predvsem na fizično močne in mlade podpornike. Mirovni protesti so običajno bolje medijsko pokriti, saj se o njih lažje pogovarjamo brez večjih posledic.

Pravilo 3,5 %

Čeprav je uspešnost gibanja odvisna od številnih dejavnikov, naj bi aktivno sodelovanje 3,5 % populacije skoraj gotovo pripeljalo do znatnih političnih sprememb. Kljub dobri statistiki v primerjavi z nasilnimi kampanjami se je treba zavedati, da so mirovni protesti 47 % časa neučinkoviti.

Tina Geč

Junior novinar

VIRBBC
Prejšnji članekSe nam spet bliža wc papir kriza?
Naslednji članekPoljsko sodišče prepovedalo splav: kakšni so razlogi?
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.