Pomemben amandma sprejet

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Vlada je sprejela sklep, po katerem bodo lahko po novem študentje in dijaki iz socialno ogroženih družin istočasno prejemali državno in Zoisovo štipendijo. Nova sprememba bo tako pomembno vplivala na omenjeno skupino dijakov in študentov.

Ideja je, da izboljšamo ekonomsko stanje dijakov in študentov

S šolskim letom 2024/25 se uveljavlja sprememba pri prejemanju štipendij za dijake in študente. Istočasno bodo namreč lahko prejemali tako Zoisovo kot državno štipendijo. Sprememba zakona je pomembna predvsem za tiste nadarjene dijake in študente, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Ta sprememba bo namreč pomembno vplivala na ekonomsko stanje dijakov, ki so blizu praga revščine.

Do sedaj je bilo namreč nemogoče prejemati tako državno kot Zoisovo štipendijo, saj sta se ti dve med seboj izključevali. Mnogim se je to zdelo nepošteno, saj so bili na slabšem takšni študentje, ki so nadarjeni, a prihajajo iz socialno šibkejših družin. Poslanci SDS so prav tako videli to kot diskrimatorno, zato so vložili amandma. Zgledu je sledila še koalicija, ki je dodala svoj amandma, v katerem pa ni bilo pobude za dvig štipendij za dificitarne poklice.

Close up of people exchanging cash banknote money. Concept of giving and taking euros. Economy and business. Present and loan back. Banking financial. Paying bills or credit action. One man give money
Foto: simonapilolla iz iStock

Odzivi pristojnih organizacij so bili že prej naprej naklonjeni spremembi

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Simon Trussevich je izpostavil, da je sedanji zakon o štipendiranju diskriminatoren, ker izključuje možnost prejemanja državne in Zoisove štipendije kljub temu, da sta namena povsem različna. Poudaril je, da mladinska in dijaška organizacija to problematiko naslavljata že dlje časa, a se žal ni nič spremenilo na tem področju. S tega vidika jih skrbi, kako se bo zadeva odvijala naprej, če zakon ne bo sprejet. Vse pa se lahko spremeni, če je politična volja, je bil že tedaj prepričan Trussevich.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozdravljajo vse ukrepe v predlaganem zakonu za izboljšanje socialnega položaja dijakov in študentov, je povedal Rasim Čehić iz ŠOS. Tudi v Mladinskem svetu Slovenije na zakon o štipendiranju in na združevanje štipendij po besedah Nadje Emeršič opozarjajo že nekaj časa.

Njihova prizadevanja so obrodila sad in mnogim dijakom in študentom odprla pomembna vrata v svet.

Budget Plan 2023. Piggy Bank on top of wooden block
Foto: Chee Siong Teh iz iStock
Prejšnji članek10 filmov, ki jih moraš videti na 34. Liffu
Naslednji članekWebb posnel Crab Nebulo, kot je še nismo videli

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.