Webb posnel Crab Nebulo, kot je še nismo videli

Crab Nebula
Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, T. Temim (Princeton University)NASA

Nasin vesoljski teleskop James Webb je opazoval Crab Nebulo, ostanek supernove, ki se nahaja 6500 svetlobnih let stran v ozvezdju Bika. Odkar so astronomi iz 11. stoletja posneli ta energijski dogodek leta 1054 našega štetja Crab Nebula še naprej pritegne pozornost in dodatno preučevanje, saj si znanstveniki prizadevajo razumeti pogoje, vedenje in posledice supernov s temeljito študijo Crab Nebule, razmeroma bližnjim primerom.

Z uporabo visokotehnološke tehnologije posneli Crab Nebulo

Z uporabo Webbove NIRCam (bližnje infrardeče kamere) in MIRI (srednje infrardeči instrument) ekipa, ki jo vodi Tea Temim na Univerzi Princeton, išče odgovore o izvoru tega ostanka supernove.

»Webbova občutljivost in prostorska ločljivost nam omogočata natančno določitev sestave izvrženega materiala, zlasti vsebnosti železa in niklja, kar lahko razkrije, kakšno vrsto eksplozije je povzročila Crab Nebula,« je pojasnila Temim.

Na prvi pogled je splošna oblika ostanka supernove podobna sliki optične valovne dolžine, ki jo je leta 2005 objavil Nasin vesoljski teleskop Hubble: v Webbovem infrardečem opazovanju je jasna, kletki podobna struktura puhastih plinastih filamentov prikazana v rdeče-oranžni barvi. Vendar je v osrednjih regijah Webb prvič zarisal emisije iz prašnih zrn (rumeno-belih in zelenih).

Dodatni vidiki notranjega delovanja Crab Nebule postanejo vidnejši in so vidni bolj podrobno v infrardeči svetlobi, ki jo je ujel Webb. Webb zlasti izpostavlja tisto, kar je znano kot sinhrotronsko sevanje: emisija, ki nastane iz nabitih delcev, kot so elektroni, ki se gibljejo okoli silnic magnetnega polja z relativističnimi hitrostmi. Sevanje se tu pojavi kot mlečnemu dimu podoben material v večini notranjosti tega ostanka supernove.

Ta lastnost je produkt hitro vrteče se nevtronske zvezde. Močno magnetno polje pospeši delce do izjemno visoke hitrosti in povzroči, da oddajajo sevanje, ki se širi okoli silnic magnetnega polja. Čeprav se sinhrotronsko sevanje oddaja po celotnem elektromagnetnem spektru, je Webbov instrument NIRCam viden v podrobnostih brez primere.

Iskanje odgovorov se nadaljuje

Iskanje odgovorov o preteklosti Crab Nebule se nadaljuje, medtem ko astronomi nadaljujejo analizo spletnih podatkov in se posvetujejo s prejšnjimi opazovanji ostankov, ki so jih posneli drugi teleskopi. Znanstveniki bodo imeli novejše podatke Hubbla, ki jih bodo lahko pregledali v naslednjem letu na podlagi ponovnega slikanja ostanka supernove s teleskopom. To bo zaznamovalo Hubblov prvi pogled na emisijske linije iz meglice Rakovice po več kot 20 let in bo astronomom omogočilo manjšo primerjavo Webbovih in Hubblovih ugotovitev.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekPomemben amandma sprejet
Naslednji članekDemokrat, ki se sooča z Bidenovo zapuščino − Dean Phillips

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.