Pomembni datumi za vpis na fakultete 2020

Working space in the office. Laptop computer and office supplies
Foto: Poike iz iStock

14. in 15. februarja bodo fakultete, visoke strokovne šole in akademije po vsej državi odprle svoja vrata in za bodoče študente organizirale dva informativna dneva. To je super priložnost za zbiranje pomembnih informacij in da prvič začutiš študentski vibe. Vsak zavod informativni dan organizira malo po svoje, zato za podrobne informacije pogooglaj spletno stran šole, ki te zanima.

Jim Carrey tipka

Prvi krog prijav in vpisov

Od 12. februarja do 18. marca poteka prvi prijavni rok. Torej boš imel dober mesec časa, da se prepričaš, kaj bi rad študiral. Svojo prijavo, 3 želje (faks je kot zlata ribica), moraš oddati v e-obliki in po pošti.

Do 15. aprila bodo fakultete obvestile bodoče študente o stanju prve prijave. Ta podatek ti sicer ne pove veliko. Informacija je uporabna le je v primeru, da tvoja izbrana smer ne bo imela omejitev.

Od 26. junija do 10. julija bodo na visokošolskih zavodih preizkušali posebne nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti bodočih študentov. Preizkusi potekajo le na določenih smereh (in so tam tudi pogoj in merilo za vpis).

Od 14. do 24. julija teče izbirni postopek za prvi prijavni rok. Celih deset dni trdno stiskaj pesti, do 25. julija pa boš po pošti obveščen, ali si sprejet in katera izmed treh želja se je uresničila.

Let me see that!

Vpisi na prvem roku bodo potekali od 27. julija do 17. avgusta. Takrat si ne planiraj dopusta, saj se boš verjetno moral osebno oglasiti na fakulteti.

Drugi krog prijav in vpisov

Če na prvem roku še ne boš vpisan, kar brez skrbi. Novo priložnost imaš med 20. in 28. avgustom, saj takrat poteka drugi prijavni rok. 19. avgusta bodo fakultete objavile preostala prosta mesta, na katere se bodo lahko kandidati prijavili na drugem roku.

Od 9. do 11. septembra se bodo na določenih fakultetah ponovno izvajali preizkusi posebnih nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti – drugi rok.

Od 15. do 23. septembra bo potekal izbirni postopek na drugem roku. Kandidati bodo o izidu obveščeni do 24. septembra.

Vpis sprejetih v drugem prijavnem roku bo potekal med 24. in 30. septembrom.

Od 24. do 25. septembra se bodo polnila še prosta vpisna mesta. Zadnji kandidati bodo vpisani med 26. in 30. septembrom.

Finally!

Najbolje je, da si že septembra urediš vse obštudijske obveznosti (boni za prehrano, subvencionirana mesečna vozovnica), saj lahko v oktobru pričakuješ veliko gnečo.

1. oktobra boš končno in uradno postal bruc, na kar bodi ponosen. Pa ne pozabi na tradicionalni sprejem brucev na Kongresnem trgu!

Prejšnji članekSpomni starše! To morajo nujno urediti, preden jih doleti visoka kazen
Naslednji članek13. februar – Svetovni dan radia

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.