Spomni starše! To morajo nujno urediti, preden jih doleti visoka kazen

French driving license in the rear pocket of blue jeans, driving licence test concept
Foto: Delpixart iz iStock

Se še spomniš, ko si »švical« v avtomobilu avtošole in spoznaval pravila ceste, ter na koncu končno končal svoje muke z opravljeno glavno vožnjo. Potem si v roke dobil dolgo pričakovano roza kartico, ki jo sedaj hraniš v denarnici?

Naši starši, pred njimi pa tudi stari starši, so imeli malo drugačna vozniška dovoljena. Tiste roza knjižice, na katerih je zabavno gledati njihove fotografije izpred več kot deset let. Vsi se jih spomnimo, kljub temu da jih nismo nikoli uporabljali, kajne?

Vozniške kartice, kakršne imamo mi, se izdajajo že od leta 2009. Že lansko leto je bilo tako 10 let od zadnje izdaje papirnatega vozniškega dovoljenja, zato morajo vsi s papirnatimi vozniškami nujno posodobiti svoja dovoljenja. Papirnate vozniške naj bi bilo potrebno zamenjati že do konca leta 2019, vendar je Cerarjeva vlada ta rok prestavila na 19. januar 2023. Kazni za vožnjo z neveljavnim vozniškim dovoljenjem so krute – odvzem izpita, odvzem avta in dodatni stroški, ki nastanejo s tem, da ti odvzamejo avtomobil.

Če imajo tvoji starši še vedno stari vozniško dovoljenje jih hitro opomni, da so malo pozabili na datum in naj se čimprej lotijo postopka, preden dobijo kakšno nepotrebno kazen. Kljub temu, da na starem vozniškem dovoljenju piše, da je dovoljenje veljavno do npr. leta 2030, je po novem zakonu potrebno papir zamenjati za plastično kartico.

Prejšnji članekDanes na FRI: kako bo izgledal internet prihodnosti?
Naslednji članekPomembni datumi za vpis na fakultete 2020

7 KOMENTARJI

 1. Kako pa naj to vedo tisti, ki niso na netu in tega članka ne vidijo? Bo prišlo kakšno obvestilo o nujni zamenjavi?

  • Če misliš na pisna obvestila na dom, močno dvomim. Ko se bo bližal rok, bodo gotovo o tem poročali še vsi klasični mediji (TV, radio). Ignoranca, da nisi vedela, ni nikoli sprejemljiv izgovor. Državina naloga je, da sprejema zakone, tvoja pa, da si seznanjena z njimi.

 2. Izdano vozniško dovoljenje je uradni dokument, ki ga je izdala taista država.
  Ta dokument ima veljavnost, ki si ga ni izmislil lastnik vozniške.
  Menjava je tako le nateg prebivalstva in dodaten strošek ali zaslužek nekoga…
  Mislim, da je zakon protiustaven in posega za nazaj.
  Jutri se lahko spomnijo, da moramo imeti plastične rojstne liste.
  Če jih ne bomo zamenjali smo v prekršku— ali pa se nismo rodili !!!
  LP

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.