Poslovil se je Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani

Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani
Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Foto: Bor Slana on STA

V 82. letu starosti se je poslovil prof. dr. Jože Mencinger. Ekonomist, profesor, politik in dvakratni rektor Univerze v Ljubljani je imel pestro akademsko kariero. Jože Mencinger je bil zaslužni profesor, ki je v slovenskem prostoru pustil velik pečat na več področjih delovanja.

Jože Mencinger je za seboj pustil velik pečat

Že leta 1964 je diplomital iz prava na Univerzi v Ljubljani, dve leti kasneje pa magistriral na Univerzi v Beogradu. Med letoma 1969 in 1971 je pri nobelovem nagrajencu Lawrenceu R. Kleinu študiral na Univerzi Pensilvanije. Z doktorsko disertacijo je doktorat znanosti pridobil leta 1975. V kariernem življenju je že leta 1967 postal asistent, docent leta 1977, izredni profesor leta 183 in štiri leta za tem še redni profesor na katedri za pravno-ekonomske vede na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Med letoma 1998 in 2005 je bil v dveh mandatih tudi rektor Univerze v Ljubljani. Pred enajstimi leti je bil izvoljen za izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Skozi leta je gostoval kot gostujoči profesor, znanstvenik in predavatelj po univerzah po svetu. Deloval je tudi v slovenski politiki kot podpredsednik in minister za gospodarstvo v prvi slovenski vladi.

Za konec misel, ki jo je v njegovo slovo delila Univerza v Ljubljani: »Sam sem prepričan, da je dobro izobraževanje mogoče le z njegovo trdno povezanostjo z raziskovanjem. Samo raziskovalno delo univerzitetnih učiteljev omogoča prilagajanje izobraževanja novim dosežkom in potrebam, predvsem pa izpolnjevanju temeljne funkcije univerze – oblikovanje človeka, ki je sposoben razumeti, razmišljati in stvari povezovati.«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSnapchat poravnal večmilijonsko tožbo glede zasebnosti
Naslednji članekKatere živali najbolje prenašajo podnebne spremembe?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.