Snapchat poravnal večmilijonsko tožbo glede zasebnosti

Banner on the New York Stock Exchange marking the Initial Public Offering of Snap Inc., the parent company of the popular social media site Snapchat.
Foto: vivalapenler iz iStock

Snap, matično podjetje Snapchata, je doseglo poravnavo v višini 35 milijonov dolarjev v kolektivni tožbi v zvezni državi Illinois. Tožba navaja, da so Snapchatovi filtri in leče kršili zakon o zasebnosti biometričnih podatkov (BIPA) v Illinoisu.

Tudi uporabniki so lahko upravičeni do dela poravnave

Uporabniki Snapchata v Illinoisu, ki so uporabljali leče in filtre aplikacije od 17. novembra 2015 do prejšnje srede, so lahko upravičeni do dela poravnave. Posamezna izplačila naj bi znašala med 58 in 117 dolarjev. Čeprav mora znesek poravnave novembra še prestati končno obravnavo za odobritev, lahko uporabniki, ki menijo, da so do nje upravičeni, vložijo zahtevek na spletu.

iphone, smartphone, social media
Posamezna izplačila naj bi znašala med 58 in 117 dolarjev.
Foto: MrJayW iz Pixabay

Snap zanika, da bi objektivi kršili zakon BIPA

Tiskovni predstavnik družbe Snap je za TechCrunch v elektronskem sporočilu povedal, da družba za družbene medije zanika, da bi objektivi kršili zakon BIPA, in poudaril, da objektivi ne zbirajo biometričnih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo določene osebe.

Tiskovni predstavnik je za TechCrunch podal naslednjo izjavo:

Snap še naprej odločno zanika, da objektivi kršijo zakon BIPA, ki je bil zasnovan tako, da zahteva obvestilo in soglasje pred zbiranjem biometričnih podatkov, ki se uporabljajo za identifikacijo oseb. Globoko cenimo zasebnost naše skupnosti in Snapchat Lenses ne zbirajo biometričnih podatkov, ki bi se lahko uporabili za identifikacijo določene osebe, ali za identifikacijo obraza. Objektive je na primer mogoče uporabiti za prepoznavanje očesa ali nosu kot dela obraza, ne morejo pa prepoznati očesa ali nosa kot pripadajočega določeni osebi. Poleg tega se tudi omejeni podatki, ki se uporabljajo za delovanje leč, nikoli ne pošljejo v Snapove strežnike – podatki nikoli ne zapustijo uporabnikove mobilne naprave. Čeprav smo prepričani, da objektivi Lenses ne kršijo zakona BIPA, smo iz previdnosti in kot dokaz naše zavezanosti zasebnosti uporabnikov v začetku tega leta za Snapchatterje v zvezni državi Illinois uvedli obvestilo o soglasju v aplikaciji.

Chicago, IL, June 15, 2017: Young woman checks her phone while walking, downtown Chicago. Cell phones are ubiquitous in the city, and many people text and check social media while walking or commuting
Snap še naprej odločno zanika, da objektivi kršijo zakon BIPA.
Foto: Page Light Studios iz iStock

Zapletli so se tudi Facebook TikTok in Google

Zakon o zasebnosti v Illinoisu je zapletel tudi druge tehnološke velikane, vključno s Facebookom, TikTokom in Googlom. Pred kratkim je zvezni sodnik v Illinoisu dokončno odobril poravnavo za 92 milijonov dolarjev vredno skupinsko tožbo s podjetjem TikTok. Tožba je trdila, da je TikTok z nezakonitim zbiranjem biometričnih podatkov uporabnikov in njihovo izmenjavo s tretjimi osebami kršil tako zvezno zakonodajo kot zakon BIPA zvezne države Illinois.

Google se je v začetku leta strinjal, da bo plačal 100 milijonov dolarjev za poravnavo skupinske tožbe v zvezni državi Illinois zaradi funkcije prepoznavanja obrazov v storitvi Google Photos. Tožba je trdila, da je podjetje s funkcijo Face Grouping v storitvi Google Photos kršilo zakon BIPA. Lani je moral Facebook zaradi kršitve zakona BIPA plačati 650 milijonov dolarjev. Tožba je trdila, da je Facebookova praksa označevanja ljudi na fotografijah s prepoznavanjem obrazov brez njihovega soglasja kršila državni zakon.

internet, whatsapp, smartphone
Zakon o zasebnosti v Illinoisu je zapletel tudi druge tehnološke velikane.
Foto: LoboStudioHamburg iz Pixabay
VIRTechCrunch
Prejšnji članekJoker Out razgreli s »Katrino«!
Naslednji članekPoslovil se je Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.