Povprečen Slovenec na leto zavrže 68 kilogramov hrane. Pa ti?

29. septembra praznujemo prvi mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. To, da hrane zavržemo ogromno, nam ni tuje. A dejanske številke te bodo zagotovo pretresle.

Letno po svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, od tega okoli 140 000 ton v Sloveniji. Leta 2018 smo v Sloveniji zavrgli 139 000 ton hrane, povprečen Slovenec pa naj bi letno zavrgel kar 68 kilogramov hrane!

Trend zavračanja hrane naraste še posebej v času praznikov in dopustov. Povprečna družina pač težko poje celo pečenko, povrh tega pa še potico. Zato je z etičnega, ekološkega in ekonomskega vidika pomembno, da se že ob nakupu zavedamo, koliko hrane dejansko potrebujemo.

monkey eating papayaKaj lahko storimo, da zmanjšamo količino odpadne hrane?

Za zmanjšanje količine odpadne hrane doma je najpomembnejše načrtovanje obrokov. Poleg tega pa je pomembno tudi, da najprej porabiš preostanke hrane in šele nato skuhaš nekaj novega. Gotove porcije lahko tudi zamrzneš in si hrano, ki je sicer ne bi pojedel, prihraniš »za hude čase«, ko ne boš imel časa kuhati. Ko prideš iz trgovine pa vedno preveri rok uporabe in hrano v hladilnik zlagaj po principu »prva not, prva ven«, to še posebej velja za mleko in mlečne izdelke, ki jih običajno kupiš več naenkrat.

Prav tako lahko že v trgovini preprečiš, da do odpadne hrane sploh pride. To lahko narediš s pomočjo seznamov, najbolj pa pomaga to, da ne nakupuješ, ko si lačen, saj boš takrat kupil veliko več hrane, ki je sicer niti ne potrebuješ. Pazi tudi na velikost embalaže. Že res, da je po navadi večje pakiranje ugodnejše, a pomisliti moraš, če dejansko potrebuješ večjo količino neke sestavine ali te je samo premamila ugodna cena.

Če je pretekel rok, še ne pomeni, da je živilo za v smeti!

Besedna zveza »Uporabno najmanj do« označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Nekatera živila so tudi po tem datumu še vedno varna za uporabo, če so bila pravilno shranjevana, vendar počasi lahko začnejo izgubljati okus in teksturo. Če ima živilo, ki mu je sicer pretekel datum, naveden na embalaži, še vedno dober vonj in okus, ga lahko brez težav zaužiješ.

Besedna zveza »Porabiti do« pa označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Živil po preteku datuma »porabiti do« ne uporabljaj! To oznako največkrat najdeš na hitro pokvarljivih živilih, kot so ribe, sveže meso in podobno.

Ne meč'mo hrane stran!
Prejšnji članekSlovenski dijak osvojil zlato na matematični olimpijadi
Naslednji članekDarwinovega reka o preživetju najmočnejšega ne razumemo pravilno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.