Slovenski dijak osvojil zlato na matematični olimpijadi

Pandemija je večino dogodkov preselila na splet, kar velja tudi za letošnjo mednarodno matematično olimpijado. Poleg tega, da je letos prvič potekala na daljavo, smo obeležili tudi prvo zlato medaljo za Slovenijo. Osvojil jo je dijak Luka Horjak iz I. gimnazije v Celju, ki se je med 616 tekmovalci uvrstil na 22. mesto.

Tekmovanje je potekalo 21. in 22. septembra, tekmovalci so naloge reševali v svojih državah, in sicer pod nadzorom mednarodnih opazovalcev. Slovensko ekipo tekmovalcev sta spremljala Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Matematika predstavlja najstarejšo in najprestižnejšo olimpijado na svetu, v kateri sodeluje okoli 100 držav.

Oh, matematika, pogrešala sem te.

Slovenska ekipa je skupno osvojila največ točk do zdaj, uvrstila se je na 40. mesto med 105 državami. Prvo mesto je osvojila Kitajska, drugo Rusija, tretje pa Združene države Amerike. Poleg zlate medalje smo lahko ponosni tudi na srebrno in bronasto. Srebrno medaljo je osvojil Lovro Drofenik s I. gimnazije v Celju, bronasto pa Job Petrovčič z Gimnazije Vič.

Glede na razlike v številu prebivalcev je naš uspeh še toliko več vreden. S tem smo ponovno dokazali, da smo majhen, ampak talentiran narod. Vsem nagrajencem čestitamo ob tem dosežku in jim želimo še veliko uspehov v prihodnosti.

Čestitke!

Urednica revije Študent

VIRRTV
Prejšnji članekV Mehiki našli velikansko podgano, kot je še nisi videl
Naslednji članekPovprečen Slovenec na leto zavrže 68 kilogramov hrane. Pa ti?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.