Pozabljene žene znanih mož

»Za vsakim uspešnim moškim stoji ženska« je citat, zaradi katerega naj bi se ženske počutile boljše, ko se naše dosežke zanemarja ali prezre na račun moških. Predstavlja sekundarno, tolažilno nagrado v svetu, ki ženskemu spolu velikokrat ne pusti doseči svojega potenciala. Tako ni presenetljivo, da v zgodovini obstaja veliko žen znanih mož, ki so bile zaradi teh zasenčene in pozabljene. Zato naštevamo nekaj najbistrejših in upamo, da se tokrat v naš spomin vtisnejo za vedno.

1. Mileva Marić

Albert Einstein je s svojo ženo Milevo Marić delil več kot samo romantičen odnos – imela sta tudi intelektualen odnos. Mileva je preverjala njegova dela in mu pomagala s kalkulacijami. V pismu iz leta 1901 je napisal, »zelo bom srečen in ponosen, ko bova najino delo o teoriji relativnosti skupaj oživela!«

Milena in Albert
Albert Einstein in Mileva Marić, Foto: Wikipedia

Vendar pa v času objave revolucionarne teorije relativnosti njegov odnos z Milevo ni bil več isti. Einstein je začel zavračati žensko inteligenco, razlastil je njuno nezakonsko hčerko, in »prisilil« Milevo, da podpiše pogodbo, ki pojasnjuje dolžnosti žene. To je vključevalo kuhanje, pranje oblačil in pogovarjanje z možem samo, ko je to res potrebno. Ko je Einstein pobegnil v Ameriko pred nacisti, je Mileva ostala v Evropi in tam tudi umrla leta 1948. Tako se Einsteina spominjamo kot največjega genija dvajsetega stoletja, nikoli pa ne bomo vedeli več o genialnosti Mileve Marić.

2. Marie Curie

Marie Curie je večinoma razumljena kot pozitiven primer uspeha ženske znanstvenice, vendar se je tudi ona soočala z velikimi ovirami. Si vedel, da je malo manjkalo, da ne bi bila citirana pri svoji prvi Nobelovi nagradi in da je njen mož Pierre moral pisno zaprositi, da jo vključijo? Prav tako je imela težave s pridobitvijo univerzitetnega položaja. »Polna« profesorica je postala šele, ko je njen mož Pierre umrl in ji je univerza dala položaj, ki je pripadal njemu.

The genius of Marie Curie - Shohini Ghose

Po smrti moža je Marie sama vzgojila dve hčerki in postala prva oseba z dvema Nobelovima nagradama. Do danes pa je edina, ki je dobila nagradi na dveh različnih področjih – kemija in fizika.

3. Elizabeth Siddal

Verjetno boš prej videl sliko, na kateri je Elizabeth Siddal, kot pa sliko, ki jo je naslikala ona. Elizabeth je najbolj znana po John Everett Millaisovi sliki Ophelia, za katero je štiri mesece pozirala v banji. Enkrat je ujela tako hudo prehlad, da je njen oče lovil Millaisa, da bi plačal njenega zdravnika.

Slika Ophelia - Sir John Everett Millais
Ophelia – Sir John Everett Millais. Foto: Wikipedia

Kasneje se je poročila z Dantejem Gabrielom Rossettijem – njemu ni bilo všeč, da Elizabeth pozira za druge, zato jo je sam narisal naštetokrat. Ob njeni smrti je bil tako žalosten, da je svojo kolekcijo poezije zakopal skupaj z njo – vendar jo je izkopal nekaj let kasneje. Elizabeth Siddal je klasična muza, vendar o njej nikoli ne bomo vedeli več od zgodbe, ki so jo naslikali moški.

4. Sonja Tolstoj

Sonja Tolstoj je bila velika podpornica svojega moža – slavnega ruskega romanopisca, Lea Tolstoja. Njegove rokopise je kopirala na roko (kar velik podvig, ko pomislimo na romana Vojna in mir ter Ana Karenina) in si dala narediti posebno mizo, s pomočjo katere je lahko delala tudi po rojstvu otrok – teh je imela trinajst.

Sonya Tolstoy
Foto: Wikipedia

Sčasoma pa se je njun odnos končal – v Tolstojevem romanu Kreutzerjeva sonata iz leta 1889 lahko vidimo, da je svojo ženo tisti čas preziral. Ko se je Tolstoj odločil odpovedati vsem svojim dobrinam, je bila Sonja prepuščena skrbi za njune otroke. Tako je prevzela objavo njegovih romanov in se borila proti njihovi cenzuri.

Kot je sama rekla, »vsi se sprašujejo: toda zakaj bi ničvredna ženska, kot si ti, potrebovala intelektualno ali umetniško življenje? Na to vprašanje lahko odgovorim le: ne vem, toda zatiranje tega, da bi služila geniju, je velika nesreča.«

5. Margaret Keane

Walter Keane je bil eden izmed najbolj znanih umetnikov v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Najbolj znan je bil po svojih slikah Velike oči, ki so prikazovale portrete majhnih otrok z velikimi, žalostnimi očmi. Sodeč po Walterju je te slike navdihnila njegova druga žena – Margaret.

Ko se je njun zakon končal, pa je Margaret izjavila, da je pravzaprav ona avtorica teh znanih slik. Zadevo so razrešili na sodišču, kjer je sodnik zahteval, da oba naslikata tovrsten portret. Margaret je naloga uspela v 53 minutah, medtem ko je Walter trdil, da portreta ne more naslikati zaradi poškodovanega ramena. Tako je Margaret bitko zmagala. Izkazalo se je, da ni ženska za velikim umetnikom Walterjem Keaneom. Ona sama je velika umetnica.

Big Eyes Official Trailer #1 (2014) - Tim Burton, Amy Adams Movie HD

Prejšnji članekFizična zasvojenost in psihična odvisnost 1. del
Naslednji članekPot Slovenke do enakopravnosti 21. stoletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.