Pozabljene ženske izumiteljice

Si kdaj pri učenju zgodovine opazil, da se večinoma učimo le moška imena? Moški voditelji, misleci, izumitelji, znanstveniki in učitelji. Še beseda genij nima ženske ustreznice. Pri tem se nam postavi vprašanje, kje so v zgodovini vse ženske. Pa vendar niso le doma in z otroki, kot bi si predstavljali nekateri?

Zgodovina je polna pohlepnih moških, ki so svoje najboljše ideje ukradli ženskam. V mnogih primerih teh idej niso le ukradli. Objavljali so jih v revijah, zanje dobivali nagrade, z njimi zaslužili milijone, postali pomembni možje svojega časa in ikone v zgodovini. Medtem so ženske največkrat ostale brez zaslug in ugleda. Zato je pomembno, da se spomnimo, katere ženske bi moral danes poznati vsak in bi si zaslužile mesto v zgodovinskih učbenikih.

Rosalind Franklin: Dvojna vijačnica

Eno najpomembnejših znanstvenih odkritij dvajsetega stoletja je bilo dolgo časa tudi predmet spornih zaslug.

Rosalind Franklin. Foto: osebna zbirka Jenifer Glynn, Wikipedia

Znanstvenika univerze Cambridge James D. Watson in Francis H. C. Crick sta zaslužna za odkritje dvojne vijačnice, ki je pospešila razumevanje človeške DNK. Britanska kemičarka in strokovnjakinja na področju rentgenske kristalografije Rosalind Franklin je leta 1951 na Kings’s College-u v Londonu raziskovala DNK, ko je naredila prelomno sliko. Kolega je to sliko brez dovoljenja pokazal Watsonu in Cricku. To je bila prelomna točka v njunih raziskavah, čeprav sta leta 1953, ko sta objavila svoje pretresljive ugotovitve, le bežno omenila prispevke Franklinove. Watson in Crick sta za odkritje prejela Nobelovo nagrado, nekaj let po Franklinovi smrti.

Lise Meitner: Jedrska cepitev

Črno bela fotografija ženske v zrelih letih, ki sedi za mizo
Lise Meitner predava na Katoliški univerzi v Washingtonu D.C.

Med znanstvene genije sodi tudi znanstvenica Lisa Meitner. Težko je reči, ali je Meitnerjeva v boljšem ali slabšem položaju, ker je bila oškodovana. Meitnerjeva je bila študentka legendarnega fizika Maxa Plancka in prva Nemka, ki je imela profesorsko mesto na nemški univerzi. Ko so se nacisti povzpeli na oblast, je bila mlada judovska znanstvenica prisiljena zapustiti domovino. S svojim raziskovalnim partnerjem Ottom Hahnom si je še naprej dopisovala z nove lokacije v Skandinaviji. Leta 1938 sta Hahn in Meitnerjeva združila moči in predstavila koncept jedrske cepitve. To je bil prelomni trenutek, ki je v samo petih letih omogočil nastanek izjemne uničevalne zmogljivosti atomske bombe. Na dokumentu, ki razkriva to odkritje, je omenjeno le Hahnovo ime, saj se je Hahn odločil, da bo njeno ime izpustil in tako postal edini prejemnik nagrade za kemijo Kraljeve švedske akademije znanosti za leto 1944.

Hedy Lamarr: Radijski sistem za usmerjanje

Portret ženske
Hedy Lamarr, Foto: Wikipedia

Poleg Leise Meitner si je med drugo svetovno vojno za razvoj vojske prizadevala tudi v Avstriji rojena ameriška igralka Hedy Lamarr. S skladateljem Georgom Antheilom je sodelovala pri ustvarjanju radijskega sistema za usmerjanje zavezniških torpedov. Vojna mornarica se na videz ni zmenila za to tehnologijo, kasneje pa so ukradli zamisel Lamarrjeve in Antheila, zaščitili patent in v šestdesetih letih začeli tehnologijo vključevati v številne nove oborožitvene sisteme. Morda je še pomembneje, da je delo Lamarr in Antheila osnova za vse današnje brezžične tehnologije, kot so Wi-Fi, CDMA in Bluetooth.

Margaret Knight: Stroj za papirnate vrečke

Poster izumitelice s strojem
Margaret Knight, Foto: Wikipedia

Vse največje izumiteljice v zgodovini niso delale v vojski. Margaret Knight je največ prispevala k proizvodnji v industijski dobi. Znano izumiteljico so poznali tudi pod imenom Lady Edison, poznana pa je bila tudi zaradi boja za svoje pravice. Leta 1868 je Knightova delala za podjetje Columbia Paper Bag Company, ko je izumila stroj, ki je samodejno zložil in zlepil papirnate vrečke v obliko, ki jo danes poznajo kupci. Ko je Knightova pripravljala kovinski prototip, je njeno tovarno obiskal strojni mojster Charles Anan. Knight ni vedela, da je naključni strojnik vložil patent za njen izum. Za njegovo prevaro je izvedela šele, ko je želela prijavila svoj patent. Na srečo Knightove je bilo pri njenem izumu prisotnih veliko prič. To se je izkazalo za več kot prepričljivo v sodbi, s katero je bil patent dodeljen njej.

Elizabeth Magie: Monopoly

Skica družabne igre
Patent družabne igre, Foto: Wikipedia

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje Parker Brothers ameriškim družinam predstavilo igro Monopoly. Brezposelni prodajalec grelnikov Charles Darrow je z igro postal milijonar. Postal je prvi milijonar, ki je obogatel z družabno igro. Resnica pa je, da igre sploh ni izumil on. Približno trideset let prej je Elizabeth Magie ustvarila igro »The Landlord’s Game«. Njen namen je bil prikazati zlo poslovnih monopolov. Igro je ustvarila ravno pred veliko gospodarsko krizo. Ironično je prav ta kriza pripeljala Darrowa do brezposelnosti in navdušenja nad njeno igro, ki so jo igrali njegovi prijatelji v Atlantic Cityju. Darrow je točno to različico igre predstavil podjetju Parker Brothers, vključno z imeni ulic in krajev v Atlantic Cityju. Preden je igra Monopoly postala ena najbolj priljubljenih iger v zgodovini, je podjetje Parker Brothers kupilo Magiejin patent. Prvotna izumiteljica je zato na koncu prejela le približno 500 dolarjev.

Ada Lovelace: Računalniško programiranje

Portret mlade ženske
Ada Lovelace, Foto: Wikpedia

Hči lorda Byrona Ada Lovelace je bila ena prvih računalniških genijev na svetu, čeprav je s strani zgodovinarjev pogosto potisnjena v ozadje. Leta 1843 je matematičarka Lovelace sodelovala z izumiteljem Charlesom Babbageom na Univerzi v Londonu. Babbage je delal na tako imenovanem analitičnem motorju, zgodnjem prototipu računalnika. Lovelace je k Babbageovemu delu prispevala podrobne in obsežne opombe, zlasti z opisom načina, kako bi lahko Babbageovemu stroju posredovali podatke za reševanje zapletenih matematičnih problemov ali celo za skladanje zapletene glasbe. Te zamisli so morda prvi zapisani predlogi za to, kar je sčasoma postalo računalniško programiranje in algoritmi. Danes je prispevek Lovelacove pogosto zamegljen z zaničevalnimi opisi njene vloge.

Margaret Keane: »Velike oči«

Čeprav tehnično gledano ne gre za izum, je naslednji primer eden najbolj očitnih primerov šovinistične pohlepnosti. Margaret Keane je ameriška umetnica, najbolj znana po svojih značilnih slikah »Velike oči«, ki so bile priljubljene v 60. letih prejšnjega stoletja. Edina težava je bila, da so bili njeni oboževalci v 60. letih prepričani, da je slike naslikal njen mož Walter.

Walter je v petdesetih letih prejšnjega stoletja brez dovoljenja začel prodajati ženine slike kot svoje. Sčasoma je Margaret odkrila, kaj je Walter počel. Ko se mu je zoperstavila, je Walter uporabil grožnje in ustrahovanje, da bi jo prisilil k molku. Ko so bila dela vse bolj priljubljena, je Margaret še naprej živela v pozabi, medtem ko je Walter užival slavo. Leta 1965 sta se ločila, pet let kasneje pa je Margaret javnosti razkrila resnico. Walter je njene obtožbe zanikal, kar je na koncu pripeljalo do spopada v sodni dvorani leta 1986. Walter je trdil, da mu boleča rama preprečuje slikanje, Margaret pa je izdelala popoln faksimile svojih prejšnjih del in si s tem pridobila večno pravico do svojih del.

Big Eyes Official Trailer #1 (2014) - Tim Burton, Amy Adams Movie HD

Trotula iz Salerna: Odkritja na področju zdravja žensk

Italijanska zdravnica Trotula in Salerna iz 11. stoletja, ki je pisala predvsem o zdravju žensk, je bila priznana kot prva ginekologinja na svetu. Njeni spisi so ostali ključni gradniki našega znanja o zdravju ljudi in še posebej žensk. Kljub temu je bilo njeno avtorstvo v naslednjih stoletjih postavljeno pod vprašaj, izključno zato, ker so bili zgodovinarji in medicinski strokovnjaki skeptični, da bi ženska lahko ustvarila tako natančna in pomembna dela. To je zmedena domneva, vendar je bilo to prepričanje tako zakoreninjeno, da so mnogi celo dvomili, da je Trotula iz Salerna sploh obstajala. Ta dvom je številnim zdravnikom v naslednjih letih omogočil, da so si elegantno prisvojili njeno delo.

Candace Pert: Odkritja na področju nevroznanosti

Candace Pert je še kot podiplomska študentka na univerzi Johns Hopkins odkrila receptor, ki opiatom omogoča, da se zaklenejo v možgane. To odkritje, ki je spremenilo nevroznanost, je bilo tako pomembno, da je vodilo k podelitvi nagrade njenemu profesorju. Dr. Solomon Snyder je prejel priznanje za dosežek svoje učenke. Ko je Pert napisala protestno pismo odboru za podelitev nagrade, v katerem je poudarila svoje odločilne prispevke, je Dr. Snyder v odgovoru dejal, da se tako le igra igro.

VIRThe Best Schools
Prejšnji članekPrišparaj s paketom za mlade A1 Vajb!
Naslednji članekKo jebe je branje namenjeno uživanju sedanjosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.