Požarna varnost v zimskih mesecih

Oktober je vsako leto mesecpožarne varnosti, pomembno pa je da tudi v prihodnjih dveh mesecih, ko prižigamo svečke in se grejemo ob ognju, pomislimo na požarno varnost.

Statistično okoli 60 % požarov nastane v domačem okolju. Prihaja zima, kar pomeni, da je možnost za požare še večja. Med glavnimi vzroki za domače požare so premična grelna telesa, cigaretni ogorki in alkoholizem. Pozimi pa moramo posebej paziti tudi na svečke in kresničke.

Kako se požarom izogniti?

Ob uporabi električnih in grelnih naprav bodi pozoren, ne kadi v notranjosti, pazi na prižgane sveče in redno spusti dimnikarja v hišo?. Še posebej moramo biti pozorni v kuhinjah. V kuhinji je veliko naprav, ki lahko povzročijo požar, zato smo tam še bolj pozorni na mogoče nevarnosti.

Kako gasiti?

»Če smo prisotni pri vžigu olja ali masti, takoj pokrijmo posodo z mokro krpo ali pokrovko. Isto velja pri kuhanju v loncih, kozicah ali ponvah. Pozor! Ne prenašajmo goreče posode! Vsekakor je najbolje, da imamo pri hiši gasilnik – vsaj takšnega s 6 kg gasilnega prahu. Ko gasimo goreče olje ali mast z gasilnikom na prah, tega ne počnimo preblizu, ker lahko izmečemo gorečo tekočino. Dva do tri korake do ognja bo ravno prav. Gasimo levo ali desno, s krajšimi presledki, vstran od sebe.« (Gasilska zveza Slovenije)

VIRGasilska zveza Slovenije
Prejšnji članekV kinu novembra
Naslednji članekKakšno tehnologijo potrebuje moderno podjetje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.