Poziv: študentom se morajo vrniti neplačane študentske plače!

Levica je na nujni seji odbora za delo 25. februarja sprejela sklep, ki zadeva študentsko delo. Ta namreč vladi Janeza Janše nalaga, da mora v roku 15 dneh zagotoviti povračilo študentskih plač zaradi neustrezno določene minimalne bruto urne postavke. Povračilo zahtevajo za vse dijake in študente, ki so v obdobju od 28.1 do 19.2 opravljali delo za manj kot 5,89 evrov bruto.

Zamudno sprejetje minimalne bruto urne postavke

Študentska organizacija Slovenije je namreč ocenila, da je zaradi zamude pri usklajevanju minimalne urne postavke prišlo do oškodovanja študentov delavcev za približno sto tisoč evrov. Minister za delo namreč ob spremembi minimalne plače ni določil novega zneska minimalne bruto urne postavke, kar sicer določa zakonodaja.

To je nesprejemljivo.

Levica pravi, da je minister višino minimalne plače naznanil 19. 1. Naslednji dan je podpisal znesek in ta je bil objavljen osem dni kasneje. Postopki za določitev študentske minimalne bruto postavke pa so bili začeti šele kasneje. Levica pravi, da ne pristajajo na razlago, da so bili postopki sproženi pravočasno.

Oškodovani dijaki in študenti

Vsi dijaki in študenti, ki so med 28. 1. in 19. 2. delali za postavko, nižjo od 5,89 evra bruto, so bili na ta način oškodovani. Levica to označuje za nedopustno. Obenem opozarja, da vlada v vseh protikoronskih paketih ni sprejela ukrepa, ki bi pomagal vsem študentom, ki so zaradi epidemije izgubili delo.

Hej, kaj pa mi?

»Zavrnjena sta bila poziva, da naj vlada študentom v naslednjem PKP zagotovi nadomestilo za izgubljeni dohodek in za pravično uskladitev minimalne postavke za občasno delo upokojencev«, pravi Levica. Še naprej bodo vztrajali, da se uveljavi nadomestilo za izgubljeni dohodek študentskega dela.

Ne pozabimo na upokojence

Opozarjajo tudi, da se mora s 1.3 z minimalno plačo uskladiti tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo upokojencev. Ta namreč trenutno znaša zgolj 3,67 evra neto na uro. V Levici ne vidijo razloga za razlike v plačilu, čeprav ministrstvo v tem ne vidi problema. V bistvu je celo napovedalo, da se bo razlika še povečala in znašala 1 evro na uro v neto znesku.

Urednica revije Študent

VIRLevica
Prejšnji članekNezadržna rast trgovine Huawei AppGallery
Naslednji članekZbiranje sredstev za nakup aparature za celično CAR-T zdravljenje

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.