Zbiranje sredstev za nakup aparature za celično CAR-T zdravljenje

Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana in Združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, sta se združila v prizadevanju za nakup nove aparature za revolucionarno celično zdravljenje. Kljub temu da zdravljenje z metodo CAR-T nekaterim bolnikom s krvnimi raki predstavlja edino možnost za zdravljenje in preživetje, ministrstvo za zdravje ne zagotovi sredstev zanjo. Vlogo zbiranja sredstev je tako prevzelo L&L, saj je odprlo posebni bančni račun, na katerem morajo zbrati še dobrih 150 tisoč evrov.

leukemija

Kaj je CAR-T celično zdravljenje?

Zdravljenje s CAR-T limfociti je nov pristop v medicini in hematologiji, ki ga lahko od leta 2021 uporabljamo tudi v Sloveniji. Metodo so prvič uporabili leta 2012 za zdravljenje akutne limfoblastne levkemije pri otroku, ki je imel rezistentno bolezen z več ponovitvami.

Ker se je zdravljenje izkazalo za učinkovito tudi pri ostalih bolnikih, so sledile številne raziskave, ki so metodo CAR-T uvedle v vsakodnevno prakso za številne novotvorbe v hematologiji. Glavna omejitev zdravljenja z limfociti T, gensko spremenjenimi antigenskimi receptorji CAR-T je, da je zdravljenje izjemno individualizirano. Zdravilo je namreč potrebno izdelati za vsakega bolnika posebej – iz njegovih lastnih celic.

Številne možnosti zdravljenja s CAR-T

Oddelek za hematologijo UKC Ljubljana je pri utemeljitvi pomena aparata za krvnega raka opozoril na številne možnosti za nov način zdravljenja. CAR-T celični pripravek bi lahko enostavno kupili kot končni proizvod, ki brez vštetega zdravljenja in ostalih uslug stane slabih 250.000€. Pri tem je pod vprašajem tudi število bolnikov, ki bi jim omenjen pripravek lahko ponudili.

Kot drugo možnost pa so navedli nakup aparata Miltenyi Prodigy, ki predstavlja osnovni tehnični pripomoček, s katerim lahko pripravek naredijo sami. Cena aparata se giblje okoli 600.000€, potrebne pa bi bile tudi številne tehnične zadeve kot so ustrezni prostori, izobraževanje kadra in dovoljenje s strani nadzornikov.

aparatura za CAR-T zdravljenje

Pobudnika za nakup aparata za limfom, L&L in oddelek za hematologijo UKC Ljubljana, sta opomnila na neposlušnost države. Ta je prisotna predvsem zaradi prioritet, ki so povezane z epidemijo covida-19. Matjaž Sever, vodja transplantacijske dejavnosti na oddelku za hematologijo, je opozoril, da lahko s pomočjo aparata del bolnikov celo ozdravi. »Vedeti pa je potrebno, da sicer za te bolnike nimamo nobenega mogočega zdravljenja več in da ja druga možnost zgolj pokopališče,« je še dodal.

VIRSlovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo
Prejšnji članekPoziv: študentom se morajo vrniti neplačane študentske plače!
Naslednji članekCepivo proti koronavirusu ne povzroča neplodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.