Cepivo proti koronavirusu ne povzroča neplodnosti

Row of Coronavirus vaccine flasks. Shallow depth of field. 3D render. 3D illustration.
Foto: -slav- iz iStock

Znanstveniki izpodbijajo mit o povzročanju neplodnosti zaradi cepiva proti koronavirusu. Dvomi, strahovi in napačne informacije naj bi po večini krožili po družbenih omrežjih. Prvi večji preplah se je pojavil, ko je nekdanji uslužbenec podjetja Pfizer na svojem družabnem profilu zapisal, da naj bi protitelesa, ki jih sproži cepivo, napadla maternico. Virginia Beckett, vodja reproduktivne medicine v Bradford Teaching Hospitals, je zavrnila te trditve in dejala, da to »biološko ni mogoče«.

Prepričanje, da cepivo napade protein posteljice

Domneva, da cepivo proti koronavirusu povzroča neplodnost, je nastala tudi iz hipoteze, da naj bi cepivo napadlo človeški protein posteljice sincitin-1. Ta protein naj bi bil podoben proteinu koronavirusa in zaradi te podobnosti naj bi cepljenje povzročalo poškodbe posteljice in posledično tudi splav oz. neplodnost. Vendar je bila hipoteza zavržena, saj proti lastnim proteinom ne tvorimo protiteles.

Mnenja raziskovalcev in znanstvenikov

Royal Collage za babice ter za porodništvo in ginekologe (RCOG) sta izdali skupno izjavo o širjenju napačnih informacij glede posledic cepiva proti koronavirusu. Predsednik RCOG, Edward Morris, je dejal, da nobeno do sedanje cepivo ni vplivalo na plodnost žensk, ker to biološko ni mogoče.

Mit sta ovrgla tudi Britansko društvo za plodnost in Združenje reproduktivnih in kliničnih znanstvenikov. Dodali sta, da »ni nobenega dokaza in teoretične razlage, da bi lahko cepivo vplivalo na plodnost žensk ali moških.« Cepljenje torej ne preprečuje zanositve in je še vedno najboljši način za zmanjšanje tveganja za okužbo s koronavirusom.

Prav tako so nekatere ženske po prejetju cepiva Pfizer in Moderna že zanosile.

VIRGUARDIAN.COM
Prejšnji članekZbiranje sredstev za nakup aparature za celično CAR-T zdravljenje
Naslednji članekJubilejni 60. Pokal Vitranc bo dobrodelen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.