Jubilejni 60. Pokal Vitranc bo dobrodelen

Eden najlegendarnejših športnih dogodkov na svetu, Pokal Vitranc, letos praznuje okroglih 60 let. Po vitranški strmini se bodo 13. in 14. marca 2021 spustili najboljši smučarji sveta. Športni navdušenci si vrhunskih predstav žal ne bodo mogli ogledati v živo, bodo pa navijači lahko pomagali tistim mladim športnikom, ki so se znašli v stiski.

Program Pokala Vitranc je vsako leto bogatejši in pestrejši. Nazadnje smo za naše najboljše smučarje navijali 2019, ko smo samo z obiskom in navijaškim duhom podrli vse rekorde. Podiranje teh pa organizatorji obljubljajo tudi za letos. Ponovno so dokazali, da je Pokal Vitranc v svetu upravičeno zapisan z velikimi črkami – z dobrodelno noto.

Pomoč mladim nadarjenim športnikom

Pokal Vitranc letos ne bo le športni dogodek. Zaživela je namreč družbeno odgovorna akcija #VITRANCcares, katere osnovni namen je s pomočjo novega programa Botrstvo v športu pomagati nadarjenim mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij ter jim omogočiti boljše, bolj konkurenčne treninge in tekmovanja z vrstniki.

V kolikor bi se vsi v športu delujoči deležniki povezali pod okriljem Botrstva v športu – tako pravijo pri ZPM Ljubljana Moste-Polje –, je meja zagotovo le nebo. V primeru sodelovanja s Pokalom Vitranc »ozaljšano« z belimi vršaci. Brez pomoči novega projekta se marsikatera mlada športnica ali športnik ne bi (z)mogla izstreliti iz povprečja, zato stopimo skupaj in skušajmo športnim talentom iz socialno šibkejših okolij omogočiti enakovreden položaj v, žal, vse bolj razslojeni sodobni družbi.

O letošnji dobrodelni aktivnosti v okviru slovitega prizorišča svetovnega pokala v alpskem smučanju je Anita Ogulin, predsednica ZPM LJ Moste-Polje in ena najsrčnejših oseb v Sloveniji, ki je s sodelavci, prostovoljci in donatorji izboljšala življenja številnih ljudi, povedala:

»V okviru zares učinkovitih vseslovenskih humanitarnih programov, ki jih prizadevno uresničujemo na ZPM Ljubljana Moste Polje smo zares veseli in hvaležni za vsako povezovanje. Še posebej, če sodelovanje temelji na naših glavnih vrednotah – odgovornosti, prizadevnosti, sočutju, transparentnosti in učinkovitosti. Vstopamo le v partnerstva, ki na spoštljiv način opozarjajo na pomen solidarnosti in medsebojne pomoči. Zato smo iskreno veseli, da so se organizatorji Pokala Vitranc, tradicionalnega tekmovanja v alpskem smučanju, ki je v srcih tako rekoč slehernega Slovenca, ob častitljivi 60-letnici spomnili na mlade športnike iz socialno ogroženih okolij. Ti brez pomoči pač nikoli ne bi mogli poseči po najvišjih športnih uspehih. To, da v časih nove realnosti kljub vsem težavam, s katerim se slovenski šport sooča, vodilni pri Pokalu Vitranc vseeno pomislijo na druge, na dobrodelnost, me navdaja z upanjem, da Slovenci še znamo stopiti skupaj. Šport nas je povezoval, nas povezuje in nas bo tudi v prihodnje. Okrepljen z dobrodelnostjo pa še toliko bolj! Hvala, iz srca hvala vsem, ki boste priskočili na pomoč nadarjenim mladim športnikom. Izkušnje potrjujejo, da je prav vsak vložek v mlade, ki imajo potencial, pa jim okoliščine ne omogočajo razvoja, bogastvo in uspešna pot naše skupne, lepše prihodnosti!«

pokal vitranc

Več o projektu Botrstvo v športu, ki od leta 2020 poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Moste-Polje in Olimpijskega komiteja Slovenije, si lahko preberete na povezavi: https://www.boter.si/botrstvo-v-sportu/

Ambasadorja letošnje dobrodelne akcije sta naša nekdanja izvrstna smučarja, nosilca medalj z velikih tekmovanj, ki sta vitranško strmino preizkusila tudi sama, Urška Hrovat in Jure Franko. Oba dobro vesta, kaj pomeni pomoč mladi smučarki ali smučarju, tako moralna kot materialna, zato sta z veseljem in zagonom prevzela ambasadorsko vlogo projekta #VITRANCcares.

Urška Hrovat o Botrstvu v športu in pomoči mladim smučarkam in smučarjem meni: »Zdi se mi, da so takšni projekti pomembni predvsem zato, da lahko mlajšemu rodu pomagamo, da se lahko ukvarjajo s športom, ki jih zanima. Vemo, da je smučarija zelo drag šport, zato se mnogi mladi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za ta šport ne odločijo. Zelo lepa gesta predvsem s strani Pokala Vitranc, da v projektu sodelujejo z akcijo #VITRANCcares.«

Jure Franko, ki ga poznamo tudi po srebrni olimpijski medalji iz Sarajeva 1984, se spominja belih koncertov. »V našem času je celotna estrada stopila skupaj, gledalci in navijači smo večkrat napolnili Halo Tivoli, ljudje so kupovali vstopnice. To je bila izjemna podpora športu, ki so je na podoben način deležni mladi športniki skozi projekt Botrstvo v športu, podporo mladim športnikom smučarjem – v tem primeru z akcijo #VITRANCcares. To so stvari, ki ti že takrat pomenijo ogromno, ko se oziraš nazaj, pa lahko samo rečeš: Hvala za podporo ljudi, hvala za dobroto vsem, ki so nam dajali spodbudo – moralno ali finančno, vse je izjemno dobrodošlo.«

Letošnja vstopnica je vaša pomoč Botrstvu v športu

Vstopnice #VITRANCcares si boste lahko zagotovili s poslanim SMS sporočilom in ključno besedo VITRANC5 na 1919. Celoten izkupiček od vaših donacij za vstopnice bo namenjen projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let, pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov. Letos bomo tako lahko prav vsi dokazali, da naš športni duh sega vse do src tistih, ki nas ta trenutek najbolj potrebujejo.

Več o projektu #VITRANCcares na spletni strani: https://www.pokal-vitranc.com/informacije/vitranccares

Ena najtežjih prog svetovnega pokala

Pokal Vitranc bo tudi letos postregel z razburljivimi tekmami. Tradicionalno tekmovanje, ki poteka že od leta 1961, se bo letos že 60-ič zgodilo na vrhuncu smučarske sezone, ko si bomo lahko ogledali izjemne predstave v alpskem smučanju za moške. Na dvodnevni prireditvi se bodo smučarji pomerili v dveh tehničnih disciplinah, v soboto v veleslalomu in v nedeljo v slalomu.

Biti del takšne zgodbe, kot je Pokal Vitranc, je nepozabna izkušnja.

Na Pokalu Vitranc je prostor le za najboljše!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.