Poznaš kakšnega Medveda, Zajca ali Borovnico?

Včeraj je bil svetovni dan prostoživečih živali in rastlin. Vem kaj si mislite. Student.si je zamudila z objavo svetovnega dneva? Odgovor je preprost. Ne. Odločili smo se za nekaj kar bi se morali mnogi. Vsak dan je dan prostoživečih živali in rastlin. Statistični urad RS, je za ta dan objavil seznam najbolj pogostih živalskih in rastlinskih priimkov.

Najbolj pogosti so Kosi

Po številu živalskih priimkov vodi Kos s 3819 pripadniki. Na drugem in tretjem mestu pa mu sledita priimka Medved z 2177, in Jereb s 1744 pripadniki. Zadnji dve mesti v živalskem svetu priimkov pripada priimku Vidra, saj ima le 5 pripadnikov. Malenkost pred njim pa si predzadnje mesto, z 9 pripadniki, delita Čižek in Kuna.

Pri rastlinskih priimkih je manj predstavnikov. Na prvem mestu je priimek Grm s 735 predstavniki, zadnji pa Bor z le 9 predstavniki.

Se spomniš tistih vicev o priimkih?

Vsi smo delavni, samo Matjaž Jelen.

Vsi imamo radi celo torto, samo Drago Kos.

Vsi moški smo lovci, samo Aleš Lisica.

Vsa vprašanja so dobra, razen Kaj Jež.

Vsi imajo radi ženske, le Milan Zver.

Priimki

V primerjavi z ostalimi priimki so skoraj nevidni

V Sloveniji že dolgo vodi, in še dolgo bo, priimek Novak. Tako se piše kar 10.936 ljudi. Temu priimku sledijo Horvat (9467), Kovačič (5538), Kranjc (5461) in Zupančič (4982). Tako v Sloveniji priimek Kos spada na 10. mesto, naslednji je Medved na skromnem 33. mestu.

Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin

Prostoživeče živali in rastline so del našega okolja in vsi lahko pomagamo pri ohranitvi le teh. Največje nevarnosti so izgube habitatov, ki jih ogroža človek s svojimi aktivnostmi. K temu dodajmo še nezakonit lov in trgovino s prostoživečimi vrstami, ki jih vodijo kriminalne združbe.

Konvencija CITES je regulativni mehanizem mednarodne trgovine s prosto živečimi vrstami, ki si prizadeva zagotoviti, da je trgovina z vrstami, navedenimi v Konvenciji, zakonita, trajnostna in sledljiva. S trgovinskimi ukrepi ima CITES pomembno vlogo pri izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja.

Ris
Ris

Slovenija je izredno bogata in je z več kot 37 % ozemlja vključenega v omrežje evropsko pomembnih habitatov in vrst vodilna v Evropski uniji. Do danes je bilo v Sloveniji zabeleženih približno 15.000 živalskih vrst, 6.000 rastlinskih vrst in 5.000 vrst gliv. Med njimi je veliko endemičnih vrst.

Urednik portala Student.si

VIRGOV
Prejšnji članekPosledice koronavirusa dobivajo nove razsežnosti tudi v drugih sektorjih
Naslednji članekSončne nevihte krive za nasedanje in umiranje kitov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.