Sončne nevihte krive za nasedanje in umiranje kitov

Sončne nevihte, ki vplivajo na magnetno polje Zemlje, naj bi vplivale tudi na kite. Izbruhi naj bi zmedli njihov »notranji GPS« in povzročili, da nasedejo na obalah in umrejo. Umiranje kitov zaradi nasedanja na obalah, je v zadnjih letih postalo resen problem, ki pa se ne rešuje tako hitro kot bi se moral.

Vsako leto skupina sivih kitov preplava več kot 16 tisoč kilometrov ob obali severne Amerike. Pozimi jih njihova pot zanese do obal Mehike, kjer samice rojevajo, poleti pa vse tja do Aleutskih otokov na Aljaski. V zadnjih letih je bil ogromen porast kitov, ki nasedajo na obalah. V letu 2019 je na obalah severne Amerike tako nasedlo kar 215 sivih kitov, letos pa že 20.

Študija postavlja temelje o povezavi kita z magnetnim poljem

Znanstveniki ne vedo točno zakaj do tega pride, ampak morda bo nova študija pokazala pravo pot k odkritju problema. Študija, objavljena 24. februarja razkriva dejstvo, da bi lahko kiti uporabljali zemeljsko magnetno polje za navigacijo.

»Mislimo, da se kiti znajdejo v takih situacijah (nasedanje na obalah), zaradi tega ker so oslepeli. Vpliv, ki ga imajo te nevihte na magnetno polje, lahko tem živalim ugasne njihovo sposobnost zaznavanja magnetnega polja.« je povedala avtorica študije, Jesse Granger.

Ko kit nasede, v večini primerov, nima možnosti, da zaplava nazaj v globljo vodo. Tako velikokrat umre zaradi dehidracije, zaradi lastne teže ali zadušitve ob plimi.

Sivi kit
Sivi kit

Strokovnjaki so pri raziskovanju teh smrti ubrali nov način. Preučevati so začeli dneve, ko so se te smrti pojavile. Beležili so dneve nasedanja kitov, vse od leta 1985 naprej. Ugotovili so, da je možnost, da kit nasede, vsaj 2x višja, v času vidnejših sončnih neviht.

Čeprav študija in sam razlog nasedanja kitov nista končna. Raziskave še vedno potekajo in sodelujoči pravijo, da motnje magnetnega polja niso edini razlog za to. Pozorni morajo biti tudi na morski promet, ki se velikokrat križa prav s kitovimi potmi. Ekipa z upanjem gleda v prihodnost, ko bodo bližje ugotovitvam.

Urednik portala Student.si

VIRWeather.com
Prejšnji članekPoznaš kakšnega Medveda, Zajca ali Borovnico?
Naslednji članekKaj se o življenju lahko naučimo od Francozinj?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.