POZOR! Policisti bodo do konca meseca preverjali kolesarje

Gotovo je sprostitev splošnih omejitev gibanja v teh prijetnih pomladnih dneh tudi tebe pognala na kolo. Si nadeneš čelado? Imaš tehnično brezhibno kolo? Tudi na kolesu dosledno upoštevaš prometna pravila? Vse to bodo do konca meseca intenzivno preverjali policisti. 

Pazi na kršitve! 

Med 4. in 31. majem bodo naši policisti še posebej pozorni na tipične kršitve prometnih predpisov, ki jih zagrešijo kolesarji. Preverjali bodo 

  • vožnjo v napačno smer; 
  • upoštevanje prometne signalizacije (prečkanje rdeče luči na semaforju); 
  • psihofizično stanje kolesarjev; 
  • prevoz otrok na kolesu; 
  • uporabo kolesarskih čelad; 
  • vožnjo po pločnikih …  

Tudi v avtu pazi na kolesarje 

Na udaru pa ne bodo samo kolesarji, temveč tudi vozniki motornih vozil, ki največkrat ogrožajo varnost kolesarjev v promet s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti ter nepravilnim in tesnim prehitevanjem. 

kolesarka

Izpravno kolo, čelada in upoštevanje cestno-prometnih predpisov 

Preden se podaš na kolo, preveri, če je tvoje kolo tehnično brezhibno. Kako mora biti opremljeno tvoje kolo, da bo kar najbolj varno zate in za ostale udeležence v prometu, si lahko prebereš na spletni strani Policije.  

Čeprav za polnoletne državljane ni obvezna, nikar ne pozabi na čelado! Mnoge raziskave namreč dokazujejo, da ti čelada lahko reši življenje, saj zmanjšuje težo posledic in poškodbe glave od 40 % do 70 %. Tvoja čelada naj bo ustrezne velikosti in dovolj trdno nameščena na glavi.  

Ne pozabitudi če si na kolesu, veljajo cestno-prometni predpisi. Vedno vozi po kolesarski stezi ali po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri zavijanju jasno nakaži smer z rokami in upoštevaj pravila prednosti kot pri vožnji z avtomobilom. Ne vozi v nasprotni smeri vožnje, med kolesarjenjem pa ne uporabljaj mobilnega telefona ali slušalk 

Always wear helmet

Predvsem pa: bodi previden, oči na peclje ter – pazi nase in na druge! 

Več informacij o intenzivnejši kontroli kolesarjev na slovenskih cestah najdeš na spletni strani Policije 

VIRPolicija
Prejšnji članekPoroke preko spleta?
Naslednji članekNajvečja borba Muhammada Alija: Športniki proti politiki 1.del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.