Prazniki niso za vse pravljični, ne pozabi na duševno zdravje

Prazniki prinašajo tako prijetne kot neprijetne občutke. Pomembno je, da v tem času poskrbimo za svoje duševno zdravje in se spomnimo na ljudi okoli sebe. Stiska se lahko pojavi pri vseh, v zadnjih dveh letih se je zaradi epidemije covida-19 še poglobila.

Osamljenost je zelo pogosta

V prazničnem času, ko se zelo poveča število interakcij in druženj, se lahko počutimo osamljeno. Še posebno tisti, ki živijo sami ali nimajo družine. Če se počutiš osamljeno, pokliči družino ali prijatelje. V človeški naravi je, da potrebujemo bližino in povezanost.

Če sam ne čutiš osamljenosti, pomisli na svoje bližnje in na osebe, ki bivajo same ali so oddaljene od bližnjih. Pokliči jih, povabi jih na čaj ali jim nameni lepo misel. Pogovor in povezovanje veliko pomenita.ženska se pogovarja po telefonu

Ne spreglej negativnih občutkov

Stiska ni le posledica hudih finančnih ali socialnih težav, lahko se pojavi pri vsakemu. Ne zanikaj slabega počutja. Izrazi občutke in jih skušaj predelati.

Usmeri se k prijetnim aktivnostim. Lahko si na primer privoščiš kopel, se odpraviš v naravo, si ogledaš ljubi film ali poslušaš prijetno glasbo.

Počutje lahko izboljšaš tudi tako, da pomagaš drugemu. V prazničnem času lahko sodeluješ pri dobrodelni akciji, postaneš prostovoljec itd.

Poskrbi za svoje telo

Svoje počutje lahko izboljšaš s telesnim zdravjem. V času večjega uživanja nezdrave hrane ne pozabi na zdrave obroke. Privošči si tudi dovolj spanca, svežega zraka in rekreacije.ženska pije laj na kavču, v ospredju so njena stopala v prazničnih nogavicah

Spodbudi občutek hvaležnosti

Občutek hvaležnosti lahko zelo izboljša počutje. Vzemi trenutek in pomisli, za kaj si hvaležen. To izboljša odnose do drugih in do dogodkov, ki se nam pripetijo. Poleg tega se s tem osredotočiš na vse, kar je v tvojem življenju pozitivno.

Praznični »ideal« ni resničen

Zapomni si, da praznični čas ni le čaroben, kakor je prikazan v filmih, oglasih, na družbenih omrežjih ipd. Decembra občutki niso le pozitivni. Pomisli, kaj v tem času potrebuješ. Če je to več prazničnega vzdušja in s tem povezane sreče, pokliči bližnjo osebo. Če pa je zate v tem času vsega preveč, se odmakni in deluj kakor običajno.vesela ženska pred zasneženim gozdom

Poišči strokovno pomoč

Če čutiš močno stisko, ne oklevaj. Poišči strokovno pomoč. To ni sramotno, temveč pogumno in pomembno za reševanje težav duševnega zdravja. Prilagamo nekaj kontaktov, na katere se lahko obrneš.

  • SOS telefon (24 ur na dan): 080 11 55
  • TOM telefon za mladostnike (med 12. in 20. uro): 116 111
  • Klicni center za urgentne primere (24 ur na dan): 112
  • Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro): 01 520 99 00
  • Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan): 116 123
Prejšnji članekKayo Solo se je spopadla s … telefonom! Kdo je zmagal?
Naslednji članekMikroplastika škoduje človeškim celicam

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.