Mikroplastika škoduje človeškim celicam

Laboratorijske raziskave so pokazale, da že količine mikroplastike, ki jo zaužijemo s hrano, poškodujejo človeške celice. Z mikroplastiko je namreč onesnažen že celoten planet, v človeško telo pa zaide s hrano, vodo in vdihavanjem.

V raziskavi, ki je analizirala izsledke 17 študij, so znanstveniki primerjali količino mikroplastike, ki je negativno vplivala na človeške celice, s količino mikroplastike, ki jo najdemo v vodi, morski hrani in kuhinjski soli. Ugotovili so, da že količine mikroplastike, ki jih zaužijemo ljudje, povzročijo celično smrt, alergijske reakcije in poškodbe celične stene.ribe, raki in hobotnica na ledu

Škoda na celičnem nivoju se pogosto izrazi kot negativni učinki na človeško zdravje, najbolj zaskrbljujoče pa je, da se je praktično nemogoče zaščititi pred mikroplastiko. V prihodnosti bi z raziskavami sicer lahko ugotovili, katera živila je vsebujejo največ, ter zmanjšali uživanje teh živil. Dolgoročno pa je edina učinkovita rešitev, da preprečimo vnos odpadne plastike v okolje. Praktično nemogoče jo je namreč iz okolja odstraniti.

V raziskavi so poleg tega ugotovili, da mikroplastika nepravilnih oblik povzroči več celičnih smrti od koščkov plastike, ki so okrogli. To je pomemben podatek za prihodnje raziskave, saj v laboratorijskih eksperimentih običajno uporabljajo mikroplastiko, sestavljeno iz okroglih delcev. To pomeni, da izsledki tovrstnih raziskav niso reprezentativni.

Raziskav s področja negativnih učinkov mikroplastike na zdravje je čedalje več, saj se znanstveniki zavedajo, da mikroplastika predstavlja nevarnost, ki smo ji izpostavljeni dnevno, in o kateri še ni veliko znanega. Naslednji korak je preučiti, kako mikroplastika vpliva na zdravje laboratorijskih živali. V eni izmed raziskav so že potrdili, da drobni koščki plastike iz pljuč brejih podgan hitro preidejo v srce, možgane in druge organe njihovih neskotenih mladičev.

Zaskrbljujoče je, da so znanstveniki mikroplastiko našli celo v posteljici nerojenih dojenčkov in pokazali, da hranjenje z mlekom iz plastičnih flašk v telo dojenčka zanese milijone plastičnih delcev dnevno.dojenček leži in pije mleko iz plastične flaške

Prejšnji članekPrazniki niso za vse pravljični, ne pozabi na duševno zdravje
Naslednji članekIndonezijski biodizel tlakuje pot k deforestaciji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.