Pred stavbo Univerze v Ljubljani bo stalo obeležje prejemnice prvega ženskega doktorata pri nas

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani Foto: 8020 iz iStock

Leta 1920 je dr. Ana Mayer Kansky pridobila doktorat znanosti in postala prva ženska prejemnica doktorata pri nas. V letu 2023 pa so na Univerzi v Ljubljani, kjer je nekoč študirala kemijo in fiziko, podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo. Zdaj želi Univerza v Ljubljani tudi obeležiti njeno ime in delo, za kar razpisuje natečaj za izbor njenega obeležja in plakete pred stavbo UL.

Razpis natečaja za izbor obeležja in plakete dr. Ane Mayer Kansky

»Z željo po obeležitvi njenega imena in dela, saj gre za prvo osebo, ki je doktorirala na UL, razpisujemo evidenčni natečaj za izbor njenega obeležja pred stavbo UL in plakete, ki bo sestavni del nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo UL,« so zapisali pri UL.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi zainteresirani, tako pravne kot fizične osebe, a zgolj z enim predlogom za obeležje in enim predlogom za plaketo.

Rok za oddajo prijav je 29. september 2023, več o razpisu pa najdeš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Kdo je bila dr. Ana Mayer Kansky?

Nagrado za odmevno doktorsko delo nosi ime dr. Ane Mayer Kansky, ki se je v zgodovino Univerze v Ljubljani zapisala kot prva oseba, ki je na takrat novoustanovljeni in prvi slovenski univerzi prejela doktorat znanosti. Med letoma 1914 in 1918 je študirala kemijo in fiziko na dunajski Filozofski fakulteti, vendar je zaradi razpada Avstro-Ogrske monarhije študij na Dunaju morala prekiniti. Vpisala se je na Univerzo v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti preučevala kemijo škroba. Študij je zaključila leta 1920 z disertacijo z naslovom O učinkovanju formalina na škrob.

15. julija tako obeležujemo prvi ženski doktorat v Sloveniji. Več o tem si lahko prebereš v prispevku o dr. Ani Mayer Kansky, prvi prejemnici doktorata pri nas.

Ana Mayer, prva prejemnica ženskega doktorata v Sloveniji
Ana Mayer, prva prejemnica ženskega doktorata v Sloveniji

Prva podelitev nagrad dr. Ane Mayer Kansky

»Z doktoratom znanosti ste stopili na samostojno pot v akademskem svetu. Ta nikakor ni lahka in ravna, je zavita, s številnimi ovirami na poti, a težko pridobljeni rezultati vedno dajejo tudi notranje zadoščenje in zadovoljstvo. S tem, da ste bili izbrani za prve nagrajence Ane Kansky vam izrekamo posebno priznanje za vaše vrhunsko znanstveno delo. Nikdar ne pozabite na to, da družbo naprej vodi le znanje, a v znanosti lahko uspemo le s trdim delom, zavzetostjo in z vero v stvari, ki jih počnemo,« je nagrajenke in nagrajence nagovoril rektor UL prof. dr. Gregor Majdič.

»Vi ste tisti, ki boste v prihodnje vodili in usmerjali našo družbo. Znanje za to imate, vedno ga uporabljajte v dobro človeštva.«

Nagrado je prejelo šest avtorjev doktorskih del, za katere je strokovna komisija ocenila, da izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, njihova vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju. Področja zajemajo naravoslovje, tehniko, biomedicino in biotehniko, humanistiko in izobraževanje, družboslovje ter umetnost.

Slovesna podelitev nagrad dr. Ane Mayer za odmevno doktorsko delo UL
Slovesna podelitev nagrad dr. Ane Mayer za odmevno doktorsko delo UL Foto: Bor Slana on ul

Prejemniki nagrade:

  • dr. Špela Borko z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Adaptivna radiacija slepih postranic (Crustacea: Amphipoda: Niphargus) in njen prispevek k pestrosti Dinarske podzemne favne. Mentor doktorskega dela je doc. dr. Cene Fišer.
  • dr. Klemen Grm s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Samodejno razpoznavanje obrazov iz slik nizke ločljivosti. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Vitomir Štruc.
  • dr. Jurij Hanžel z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Povezava serumskih koncentracij vedolizumaba in ustekinumaba z izidi zdravljenja pri kronični vnetni črevesni bolezni. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Borut Štabuc, somentor pa Geert R. A. M. D’Haens, profesor Univerze v Amsterdamu.
  • dr. Jakob Lenardič s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Skladenjsko-pomenska razčlemba srednjiških zgradb v tvorbeno-pretvorbeni slovnici. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Gašper Ilc.
  • dr. Nina Dragičević s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Zvočnost birokracije v vsakdanjem življenju. Mentor doktorskega dela je zasl. prof. dr. Tanja Rener.
  • dr. Diana Koloini z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Podoba in vloga ženske v Molièrovi komediografiji. Mentor doktorskega dela je doc. dr. Blaž Lukan.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrihodnost zdravljenja raka? Znanstveniki odkrili nov način zdravljenja rakavih obolenj
Naslednji članekArabika in robusta, sploh vemo, kakšno kavo pijemo?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.