Predlog univerzalne dediščine ki bi dala 20 tisoč evrov vsakemu, ko dopolni 18 let

Prispevki študentskega dela se spreminjajo
Prispevki študentskega dela se spreminjajo Foto: alfexe iz iStock

Marsikaj se spremeni, ko dopolnimo mejo polnoletnosti. Tista legendarna osemnajstica prinese kar nekaj novitet v življenja mladih, žal pa ni redko, da se v tem času izgubi tudi podpora staršev in okolice. Verjetno bi bila situacija lažja, če bi tudi Slovenija ubrala pot, ki jo želi tlakovati španska ministrica za delo Yolanda Diaz.

Kako bi delovala univerzalna dediščina?

Španska ministrica je predlagala načrt za boj proti družbeni neenakosti, ki ga je imenovala »univerzalna dediščina«. Slednjega je predstavila še pred predčasnimi volitvami, ki bodo konec julija, a dovolj o tem. Kaj je »univerzalna dediščina«, ki jo je predstavila ministrica?

Država bi posamezniku, ki dopolni 18 let, izplačala 20 tisoč evrov. Seveda bi celoto izplačali postopoma, v roku petih let. V tem času pa bi jim ta štipendija nudila podporo pri študiju, ustanovitvi podjetja in urjenju.

the last shirt, dollar bill, 20 euro
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Odzivi niso ravno najboljši, do izpolnitve ne bo prišlo

Kjer se nekoliko »zatakne« pri španskih odzivih sta vir sredstev za izpolnitev načrta in komu bi sredstva pripadala. Ministrica je poudarila, da je namen načrta zagotoviti enakopravno priložnost za vse, neodvisno od prihodkov oziroma tega ali prihajaš iz premožne družine ali ne. Drugi del pa je obdavčenje ljudi, ki zaslužijo več kot tri milijone evrov letno. Ministričin načrt bi stal 10 milijard evrov oziroma 0,8 odstotka španskega BDP.

Do načrta so kritični na obeh straneh politike v Španiji, kar je nekoliko pričakovano. Verjetno svet še ni pripravljen na univerzalno dediščino.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTako boš ustvaril najbolj pristne in pomembne spomine
Naslednji članekVodič po nakupu monitorjev: vse, kar moraš vedeti v 2023

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.