Vodič po nakupu monitorjev: vse, kar moraš vedeti v 2023

Profile of a hispanic freelancer wearing glasses and reading the coding software on the computer. Focused programmer checking the app code
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Pri nakupu monitorja za računalnik ali prenosnik v letu 2023 je treba upoštevati marsikaj. Na voljo je ogromen izbor različnih tehnologij, možnosti in funkcionalnosti, ki jih morate poznati, da ne omenjamo veliko akronimov, ki jih morate razumeti.

Nakup ekrana je pogosto znatnejši nakup, zato se moraš prepričati, da svoj težko prisluženi denar vlagaš v nekaj, kar ti bo služilo dlje časa. Če si se pripravljen naučiti, kaj je HDR in HDMI, ali želiš samo najboljše nasvete o izbiri najboljšega monitorja zase, nadaljuj z branjem našega celotnega vodnika za nakup monitorja.

Hitri nasveti za nakup monitorja

Če nimaš časa za obsežno branje in želiš le kratko verzijo, izpostavljamo najbolj ključne točke, ki ti bodo pomagale pri nakupu novega ekrana.

  • Kupi največji monitor, ki si ga lahko privoščiš in ki še paše na tvojo mizo. Eden 32-inčni ekran je boljši od dveh 24-inčnih.
  • Resolucija FullHD je zastarela. 1440p predstavlja odlično razmerje med ostrino in hitrim delovanjem v igrah. Po 4k monitorjih naj posežejo le fotografi.
  • Pričakuj, da boš plačal približno 400 € za dober ugoden 32 ali 34-palčni 1440p monitor. Modeli z naprednimi funkcijami za gamerje bodo stali več.
  • Posezi po panelah IPS ali VA. Te ponujajo dobre vidne kote, barve in kontrast. Za zdaj pri monitorjih še pozabi na panele OLED, ki imajo nižje svetilnosti in še vedno lahko doživijo vžgano sliko.
  • Monitor naj ima priklop DP, če ga povezuješ s stacionarnim računalnikom, in HDMI, če ga povezuješ s prenosnikom in igralnimi konzolami.
  • Če igraš igre, poišči frekvenco osveževanja vsaj 120 Hz. Ko gre za frekvenco osveževanja, je 60 Hz dobro, vendar je 120 Hz boljše. Višja stopnja osveževanja zagotavlja bolj tekoče gibanje za vse, od filmov in oddaj do iger.
  • Zvočniki v monitorjih so zanič. Tudi, če jih ima, jih raje ne uporabljaj. Že najcenejši samostojni zvočniki bodo zveneli drastično bolje.
  • Ne pozabi na ergonomijo! Monitor, ki je nastavljiv po višini ti bo prihranil približno 100 € za nakup gibljive ročke.

Celoviti vodniki: vse, kar moraš vedeti

Ne spreglej naše serije člankov s podrobnejšimi informacijami in nasveti o vseh pomembnih lastnostih in funkcijah monitorjev.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekPredlog univerzalne dediščine ki bi dala 20 tisoč evrov vsakemu, ko dopolni 18 let
Naslednji članekZnanstveniki razkrili odgovor! Kaj je povzročilo izumrtje velikana?
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.