Vodič po nakupu monitorja (del 2): velikost in ločljivost

Beautiful Male Computer Engineer and Scientists Create Neural Network at His Workstation. Office is Full of Displays Showing 3D Representations of Neural Networks.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Monitor je eden izmed najpomembnejših delov računalniške opreme, saj na njem vidimo vse, kar počnemo na računalniku. Zato je pomembno, da izberemo monitor, ki ustreza našim potrebam in pričakovanjem. V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri nakupu monitorja.

Razložene velikosti, ločljivosti in žargon: FullHD, qHD in 4K

Velikost zaslona

Ne glede na to, ali iščete osnovni ali visoko zmogljiv monitor, bo verjetno največji dejavnik pri vaši odločitvi velikost zaslona.

Velikost diagonale se meri v imperialni dolžinski enoti palec (inč), ločljivost pa je izražena z vodoravnim in navpičnim številom točk, ki sestavljajo sliko. Najbolj pogoste dimenzije monitorjev so 24, 27 in 32 palcev.

24-inčni ekrani so najpogostejši klasični pisarniški monitorji. Ti se pogosto pojavijo v kombinaciji dveh monitorjev za en računalnik. S tem pospešimo večopravilnost (multi-taskanje) in posredno tudi produktivnost. Takšni ekrani so najprimernejši za priklop na stacionarne računalnike.

27 in 32-inčni ekrani so se pojavili in postali bolj priljubljeni v zadnjih letih. Ti se pogosto pojavijo v širših formatih (pri širših formatih postane 32-inčni monitor 34-inčni). Ker zasedejo več prostora na mizi, se pojavljajo kot alternativa dvema ločenima monitorjema. Ker potrebujejo le en priklop (HDMI ali DP), so primernejši za priklop na prenosnike, ki imajo večinoma le en priklop za zunanji monitor. Tako ni potreben nakup precej dragih priklopnih postaj.

27-inčni monitor je priporočen tistim, ki sedijo do 1 meter od ekrana, 32-inčni monitor pa se priporoča takšnim, ki sedijo dlje in takšnim, ki monitor uporabljajo tudi za gledanje videov od dlje. Torej, če ti bo monitor služil tudi kot nadomestek televizije, vzemi večjega.

Ločljivost zaslona

Ločljivost pove, koliko pik je na zaslonu. Večja kot je ločljivost, bolj ostra in podrobna je slika. Ločljivost je zapisana kot zaporedje dveh števil (širina x višina).

Najpogostejša resolucija monitorjev je FullHD ali 1920 x 1080. Ta se najpogosteje pojavlja v 24-inčnih in manjših ekranih. V tej ločljivosti je večina videov na YouTubu in drugih pretočnih video platformah. Po tej ločljivosti radi posegajo tudi profesionalni gamerji, saj ta majhna resolucija manj obremeni grafične kartice in tako omogoči delovanje igre na hitrejših frekvencah sličic na sekundo (FPS).

Fotografi in drugi kreativci pa raje posegajo po 4K ekranih. To so monitorji z resolucijo 3840 x 2160. Njim je bolj kot hitrost delovanja pomembno, da vidijo čim več podrobnosti v slikah. Toda tu je treba omeniti, da boš mogel priti precej blizu ekrana, da opaziš vse te podrobnosti.

Zato se kot tretja možnost in najboljše razmerje med prejšnjima dvema možnostma pojavlja še qHD ali 2560 x 1440. Po tej ločljivosti posegajo neprofesionalni gamerji, ki želijo bolj ostro sliko po še sprejemljivi hitrosti. Zelo primerna pa je tudi za pisarniška dela, saj je višina 1440 ravno dovolj, da na ekran spravimo cel A4 pdf dokument pri povečavi 100 %.

Vse te resolucije obstajajo še v enakovrednih širokih formatih, ki so širši za približno eno tretjino. To so 2560 x 1080, 3440 x 1440 in 5120 x 2160. Širši ekrani so najbolj priljubljeni za pisarniška opravila, kjer je za boljšo večopravilnost koristno več vodoravnega prostora.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekMagisterij in doktorat na FERI – zdaj je pravi čas!
Naslednji članekRazširjena Tuševa ponudba od zdaj na Glovu z možnostjo hitre dostave
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.