Vodič po nakupu monitorja (del 3): vrste priklopov

Network engineer professional career. Man connecting monitor to PC at office workplace. Copy space.
Foto: golubovy iz iStock

Ko gledamo monitorje za nakup, se pogosto vprašamo, kakšno velikost ekrana in funkcije potrebujem. Prezremo pa najpomembnejše: katere priklope vsebuje in ali bom monitor sploh lahko priklopil na svoj računalnik?

Razložene vrste televizorjev in žargon: VGA, DVI, HDMI in DisplayPort.

VGA

VGA je najstarejši priključek in podpira ločljivost do 2048 x 1536 pik pri 85 Hz (QXGA). Ta priklop s 15 luknjami hitro prepoznamo po modri barvi in dvema vijakoma na vsaki strani. Popularen je bil v časih starih katodnih (debelih) monitorjev in še danes se uporablja predvsem pri projektorjih.

Na namiznih osebnih računalnikih skoraj ne najdemo več teh priklopov, pojavijo pa se še pri poslovnih prenosnikih. Pri monitorjih se pojavlja še pri cenejših verzijah kot sekundarni priklop poleg bolj popularnega priklopa HDMI.

DVI

DVI (Digital Visual Interface) je naslednik, ki podpira višje ločljivosti kot VGA in je boljši za prikazovanje slik visoke ločljivosti. Je podolgovate oblike in prepoznan po izrezu v obliki minusa ali plusa v enem kotu. Podpira resolucijo do 4k (3840 x 2400) pri 30 Hz (WQUXGA).

Priklop DVI je bil zlati standard namiznih računalnikov in je še danes prisoten na večini stacionarnih naprav. Signal je digitalni, kar se odraža v visoki kakovosti prenosa slike.

Obstajajo tudi DVI-VGA pretvorniki, ki pa za ceno kompatibilnosti zmanjšajo kvaliteto signala na standard VGA.

HDMI

HDMI je novejši priključek in v danes najbolj razširjeni verziji 1.4 podpira ločljivosti do 4k (4096 x 2160 pikslov) pri 30 Hz. Poleg slike se lahko preko njega pretaka tudi zvok. Priljubljen je postal z razcvetom ploščatih televizorjev LCD, kjer je postal standard. Zaradi popularnosti pri televizorjih, manjše velikosti in lažjega priklopa, je postal popularen tudi pri monitorjih.

Ima največjo združljivost z drugimi napravami (predvsem igralnimi konzolami), zato se danes pojavi na skoraj vsakem monitorju. Prepoznamo ga po manjši velikosti z odrezanima dvema robovoma. Poleg standardne velikosti (tip A), se pojavi tudi v manjših mini in mikro različicah (tip C in D), namenjenih prenosnim napravam. Prisotni so na kamerah, kot je GoPro, in številnih prenosnikih. Tode te različice so popolnoma združljive med sabo s pomočjo preprostih pretvornikov.

Novejši standardi, kot je HDMI 2.1 podpira resolucijo do 10k pri 120 Hz ter številne napredne funkcije, kot so dinamični HDR, variabilno osveževanje (VRR) in prostorski zvok Dolby Atmos in DTS:X.

DisplayPort

DisplayPort ali DP digitalni priklop, namenjen predvsem za računalnike. Odlikuje ga približno enkrat večja pasovna širina prenosa podatkov kot HDMI iste generacije. Po njem se lahko poleg slike in zvoka pretakajo še podatki za potrebe dodatnih priklopov USB na samem monitorju.

Po videzu je zelo podoben priklopu HDMI, le da ima namesto dveh le en odrezan kot. Poleg priklopa pa se pogosto pojavi njegov znak: črka P znotraj črke D.

Zaradi zmožnosti visokega prenosa podatkov je priljubljen pri profesionalnih in gaming monitorjih. Poleg podpore več monitorjev pri visokih resolucijah in hitrostih ga odlikuje še podpora širokim barvnim formatom (RGB in Y′CBCR 4:4:4) ter barvni globini 10 bitov in več.

Podobno kot pri HDMI je trenutno še zelo pogosta verzija 1.4, letos pa se pojavlja že tudi verzija 2.1.

Kateri priključek je najboljši za vaš monitor, je odvisno od vaših potreb. Če želite najboljšo kakovost slike, izberite HDMI ali DVI. Če želite združljivost z večino naprav, izberite VGA.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članekNajboljši kampi na Savinjskem
Naslednji članekKako potovati bolj trajnostno? Vse o zelenem potovanju
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.