Kako potovati bolj trajnostno? Vse o zelenem potovanju

Vintage suitcase, sunglasses and hipster hat wooden deck and blur tropic sea background. Summer paradise cruise travel design layout banner. Tourism, beach, vacation travel destination concept wallpaper mockup.
Foto: miss_j iz iStock

Trajnostni, zeleni, odgovorni in planetu prijazni načini raziskovanja sveta so bolj priljubljeni kot kdaj koli prej. Toda kako med potovanji začeti sprejemati boljše odločitve? Prvi korak je razumeti, kaj so trajnostna potovanja in zakaj so pomembna.

Kaj je trajnostno potovanje?

Trajnostno potovanje pomeni potovanje na način, ki je občutljiv na podnebne in naravne razmere, hkrati pa zagotavlja, da dobro počutje krajev, ki jih obiščemo, pridobi dolgoročno korist od našega potovanja tja. To je ravnotežje med maksimiranjem pozitivnih učinkov potovanja in zmanjševanjem ali odpravljanjem negativnih.

Kaj se dogaja in zakaj?

Koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi je trenutno več kot 400 delcev na milijon višja kot kadar koli v zadnjih 800.000 letih – in še vedno narašča, kar povzroča dvig globalnih temperatur. Znano je, da bo dvig povprečnih temperatur le za 1,5 stopinje Celzija povzročil nevarno segrevanje planeta. Stabilnost našega svetovnega podnebja je odvisna od tega, ali lahko uspešno preprečimo ta majhen dvig globalnih temperatur in čas se izteka. To je desetletje, ki šteje.

Concept depicting the issue of carbon dioxide emissions and its impact on nature in the form of a pond in the shape of a co2 symbol located in a lush forest. 3d rendering.
Foto: Petmal iz iStock

Kako to vpliva na naravni svet?

V sorazmerju s podnebno krizo, je naravna kriza. Po vsem svetu 1 milijonu živalskih in rastlinskih vrst grozi izumrtje zaradi intenzivnega kmetijstva in gospodarstva, črpanja virov, lova, invazivnih vrst, širjenja mest, onesnaževanja in podnebnih sprememb. Vendar ne gre samo za izginotje oddaljenih deževnih gozdov ali polarnih medvedov na skrajnih delih planeta. Izguba habitata in biotske raznovrstnosti se v ogromnem obsegu dogaja tudi v Evropi, Sloveniji in povsod drugje. Tu so na udaru naši gozdovi, ptice, ribe v rekah in morju, ter vse živali in rastline, ki izgubljajo svoje mesto pod soncem.

Kaj lahko ti narediš glede tega?

Biti trajnostni popotnik ne pomeni delati velikih, enkratnih potez. Je stanje duha, stalen odnos do zavestne pustolovščine, ki vpliva na vse vidike našega dopusta. Vključno s tem, kaj spakiramo v svojo prtljago in kako potujemo na destinacije, kot tudi izbiro hotelov in aktivnosti, ki se jih udeležujemo, ko smo tam.

Kako naj sploh začnem?

Za začetek razmisli o tem, da spakiraš manj. Potovanje z manj opreme bo zmanjšalo možnost, da boš moral nekje na poti predmete zavreči; omogoča pa tudi veliko lažje potovanje, zlasti peš, s kolesom ali javnim prevozom.

A beagle dog sits in an open suitcase with clothes and leisure items. Summer travel, preparing for a trip, packing luggage. Top view.
Foto: Viktoriya Telminova iz iStock

Uporaben pripomoček za varčno pakiranje je upoštevanje treh R-jev (reduce, reuse, recycle):

  • Zmanjšaj (reduce) – Česa ne bom pogrešal, če ne vzamem na izlet; ali obstajajo predmeti, ki jih lahko uporabim za več stvari?
  • Ponovno uporabi (reuse) – Kaj lahko vzamem, da lahko znova in znova uporabim?
  • Recikliraj (recycle) – Kaj lahko vzamem, kar je mogoče reciklirati, ko končam z uporabo?

Poskusi se izogibati uporabi plastike za enkratno uporabo, kot so plastenke, vrečke in slamice, ki se sčasoma razgradijo v drobno mikroplastiko, ki vstopi v prehranjevalno verigo, ko jo zaužijejo morske živali in na koncu povzroči resne zdravstvene težave pri ljudeh. Namesto tega spakiraj steklenico vode, ki jo je mogoče ponovno napolniti, Tupperware posodice za hrano in toaletne potrebščine ter nakupovalno vrečko za večkratno uporabo.

Kaj je najpomembnejša sprememba, ki jo lahko naredim?

Najpomembnejši način za zmanjšanje emisij ogljika med potovanjem je reševanje dela prevoza, ki je pogosto odgovoren za vsaj 70% emisij ogljika med potovanjem. Najučinkovitejši način za to je skrajšati prevoženo razdaljo in potovati na način, ki porabi manj ali nič fosilnih goriv, z uporabo bolj trajnostnih načinov prevoza. Ali tako, da sploh ne potuješ z vozilom, temveč se raje odločiš za potovanje peš, s kolesom ali z jadri.

Electric passenger train drives at high speed among urban landscape
Foto: aapsky iz iStock

Obstaja velika razlika glede količine ogljikovega dioksida, ki ga izpustijo letala, v primerjavi z večino kopenskih vozil. Obstajajo usklajena prizadevanja za razogljičenje letalskega prevoza z uporabo alternativnih goriv in pogonskih metod (kot sta elektrika in vodik). Vendar tudi najbolj optimistične napovedi podpirajo, da je ta sprememba za večino letalskih družb oddaljena vsaj desetletje. Zaenkrat so lahko emisije samo enega leta na dolge razdalje večje od tistih, ki jih povzroči nekdo, ki celo leto vozi običajni avtomobil. Z vlakom se izpusti približno šestkrat manj kot z letalom, z avtobusom pa približno devetkrat manj emisij. V Evropi, kjer je veliko vlakov električnih, so lahko emisije pri potovanju po železnici kar 10-krat manjše kot pri letenju.

In kaj, če moram leteti?

Če letiš, upoštevaj, da obstaja precejšnja razlika med emisijami ogljika letal in operativnimi postopki letalskih družb. Zato uporabljaj spletna orodja, kot je oznaka “Greener Choices” v rezultatih iskanja, ki jih ponuja iskalnik letov skyscanner.net, ki označuje tiste lete, ki imajo emisije nižje od povprečnih.

Medtem ko je letenje še vedno tako velik onesnaževalec, razmisli o bolj selektivnem pristopu k letenju. Tako kot pri fleksibilnem pristopu do hrane (flexitarian), kjer posameznik je večinoma rastlinsko hrano in le občasno zaužije pusto meso in ribe iz trajnostnega izvora, bi lahko za podoben odnos pri letenju pomnilo, da večinoma potuješ po kopnem in le občasno letiš. Takrat na destinaciji ostaneš dlje in kar najbolje izkoristiš let z izbiro počitnic s pozitivnim učinkom, ki koristi ohranjanju narave in/ali resnično koristijo blaginji lokalnih skupnosti.

Back view of parents holding the hands of the child and going with suitcases to board the plane
Foto: Yaroslav Astakhov iz iStock

Kako izgleda moj vpliv ogljika, ko pridem na cilj?

Ko si na cilju obstaja veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na tvoje emisije ogljika, vključno z izbiro hotela in hrano, ki jo ješ. Povprečni ogljični odtis nočitve v tipičnem hotelu v Združenem kraljestvu je približno 31,1 kg CO2, zato lahko izbira hotela, ki ima emisije ogljika nižje od povprečnih, pomembno vpliva na odtis tvojega dopusta.

K sreči je vedno lažje najti zeleno nastanitev. Bodi pozoren na zelene filtre na spletnih mestih za rezervacijo nastanitev, kot so Airbnb “off-the-grid”. Obstaja tudi več spletnih agencij, specializiranih za zelene nastanitve kot sta fairbnb.coop in myecostay.eu. Tudi velike agencije kot so Booking.com, TripAdvisor in Google v svojih rezultatih iskanja označujejo hotele z ekološkim certifikatom. Mnoge od nastanitev z ekološkim certifikatom naredijo veliko več kot le zmanjšajo emisije ogljika. Zmanjšajo tudi količino odpadkov, ki jih pošljejo na odlagališče, ter uporabo kemikalij in količino vode, ki jo porabijo.

Uživanje lokalne, sezonske hrane, poplaknjene z lokalnim napitkom, daje občutek kraja bolje kot katera koli potovalna brošura. To je tudi veliko bolje za okolje, saj prihaja do manjših emisij ogljika, ki izhajajo iz “prehranskih milj”, povezanih s prevozom hrane na velike razdalje. Ne glede na to ali gre za sveže pečen kruh za zajtrk, solato z lokalne tržnice za kosilo ali ulov dneva v bližnji restavraciji, izbira lokalnega ni samo dobra za planet, je tudi bolj zdrava in odličen način za vlaganje denarja v lokalno skupnost.

Counter with fresh vegetables and a sign of local products.
Foto: StockSeller_ukr iz iStock

Kam iti?

Nekatera najbolj barvita mesta v Evropi so odlična izbira za zeleni oddih. To so npr. Bristol, Angers, Nantes, Zürich, Kopenhagen in celo Ljubljana. V teh mestih lokalne oblasti izvajajo krožno gospodarstvo, da ustvarijo trajnostne promet, bivanje in ekonomski razvoj, ki pospešuje njihov prehod na net zero, kar ima posredni učinek za izboljšanje izkušnje za trajnostne popotnike.

Copenhagen, Denmark - July, 2019: Copenhagen iconic view. Famous old Nyhavn port with colorful medieval houses, tourist ship and woman on a bicycle in the center of Copenhagen. Selective focus.
Foto: nantonov iz iStock

In kako naokoli?

Države, ki imajo sodobno železniško infrastrukturo, omogočajo enostavno potovanje z nižjim ogljičnim odtisom. Švica ima obsežno omrežje javnega prevoza po vsej državi, medtem ko imajo Francija, Španija, Italija in Nemčija impresivna omrežja hitrih železnic, zlasti med večjimi mesti.

Kaj pa na dolgi rok?

Veliko držav si prizadeva vključiti turizem v svoje cilje trajnostnega razvoja. Kostarika je v zadnjih 40 letih pokritost svojega ozemlja z gozdovi iz 26% uspešno spravila na več kot polovico. To ji omogoča, da čim bolje izkoristi biotsko raznovrstnost v deževnih gozdovih in poinira koncept ekoturizma z razvojem majhnih eko hiš.

Ko boš torej letos planiral potovanja med počitnicami, se potrudi da bo le to malo bolj trajnostno.

Junior novinar

VIRwww.nationalgeographic.co.uk
Prejšnji članekVodič po nakupu monitorja (del 3): vrste priklopov
Naslednji članekČudovita novica za študente in dijake!
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.