Vodič po nakupu monitorja (del 4): HDR, kontrast in hitrost osveževanja

Cheerful Gamer Playing First-Person Shooter Online Video Game on His Powerful Personal Computer. Room and PC have Colorful Neon Led Lights. Cozy Evening at Home.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Razložene lastnosti in žargon: HDR, kontrast in hitrost osveževanja.

HDR: Dobi ga, če želiš kaj videti v temnih prizorih

HDR je razmeroma nova funkcija in pomeni visok dinamični razpon, ki se nanaša na sposobnost zagotavljanja več barv, več ravni kontrasta in povečane svetlosti. Ta omogoča da v igrah in filmih z zelo temnimi scenami v njih prepoznamo stvari in ne vidimo le teme. Slika v podprtih igrah izgleda bolj realistična in vključuje bolj svetle vire svetlobe (sonce, eksplozije in podobno).

HDR se pojavi na številnih gaming monitorjih, a pozor: HDR ni vedno HDR! HDR je tesno povezan s svetilnostjo ekrana v lumnih. Če ima ta manj kot 400 lumnov, govorimo o kvazi HDR. Vesa je ustvarila standarde HDR400, HDR600 in HDR1000, ki zahtevajo zmožnost navedenega števila lumnov kot najvišji nivo osvetlitve (»peak brightness«) za kratek čas, npr. v primeru eksplozij. Zahteve po vzdrževanih lumnih pa so dosti nižje (320, 350 in 600 lumnov).

Pomembno je poudariti, da Windows še vedno ni najboljši prijatelj s HDR, zato je priporočeno njegovo izklapljanje v nastavitvah operacijskega sistema in vklapljanje le v posameznih podprtih igrah.

Kontrastno razmerje: Nezanesljive številke

Kontrastno razmerje opisuje obseg ravni svetlosti, ki jih lahko prikaže nabor. Boljše kontrastno razmerje prikaže bolj subtilne sence in odtenke ter s tem boljše podrobnosti. Vendar se načini, na katere proizvajalci merijo taka razmerja, zelo razlikujejo. Dejansko je bila specifikacija tako temeljito diskreditirana, da če jo prodajalec uporablja kot prodajno točko, bi morali nakupovati nekje drugje.

Še vedno je najbolje, da se sam prepričaš, kako monitor prikazuje senčne podrobnosti, tako da poiščeš film s temnimi prizori in vidiš, kako dobro razkriva podrobnosti v sencah, na primer, filma o Harryju Potterju. Eksperimentiraj s svetlostjo, ostrino in drugimi nastavitvami slike ekrana, preden podaš končno sodbo. (Namig: izberi način »satndard« ali »hdr« na monitorju za najboljše rezultate, izogni pa se načinom »photo« ali »movie/cinema«)

Najboljši mointorji bodo imeli globoko, temno črno raven (predvsem pri panelah VA in OLED), medtem ko cenejši zasloni svetijo temno sivo, tudi ko bi morali prikazati črno. Te sivine se imenujejo »povišane ravni črne« in so pogosta težava pri manj vrhunskih LCD-ekranih.

Specifikacije kontrastnega razmerja proizvajalca lahko prezreš, saj niso primerljive med znamkami. Namesto tega poišči globoke ravni črne barve in minimalno svetlobo okrog predmetov z visokim kontrastom.

Hitrost osveževanja: hitreje je bolje

Hitrost osveževanja, izražena v Hertzih (Hz), opisuje, kolikokrat na sekundo se slika osveži na zaslonu. Standardna frekvenca osveževanja je 60-krat na sekundo ali 60 Hz. Vendar igričarji prisegajo na hitrejše frekvence, ki so v števlihnih testiih dokazale boljše uspehe v hitrih akcijskih igrah. Da bi ustvarili bolj ostro sliko, so proizvajalci podvojili frekvenco osveževanja na 120 Hz (in v nekaterih primerih do 240 Hz).

Nekateri novi modeli se ponašajo s podporo za veliko hitrost sličic (HFR), kar pomeni, da imajo višjo hitrost osveževanja in dodano podporo za vsebine s hitrostjo sličic nad 60 Hz. Visoke hitrosti osveževanja bodo pomagale predvsem igralcev iger FPS (prvoosebne streljačine) in drugih hitrih akcijskih iger.

Pomembno je tudi, da imaš grafično kartico, ki je dovolj zmogljiva, da igre sploh predvaja v takšnih hitrostih. Za primere manj zmogljivih grafičnih kartic je zato nepogrešljiva funkcija variabilnega prilagajanja hitrosti osveževanja (VRR), ki bo frekvenco osveževanja monitorja prilagodila frekvenci grafične kartice. To bo preprečilo pojav tako imenovanega »trganja slike«.

Previdno: bodi pozoren na izraze, kot je »efektivna hitrost osveževanja«, kar pomeni, da je dejanska hitrost sličic polovica navedene hitrosti (npr. »efektivna hitrost osveževanja 120 Hz« je dejansko hitrost osveževanja 60 Hz). Vse ostalo poteka z obdelavo videa, ne z osveževanjem zaslona.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekGrossmannova reportaža: Dick Dynamite 1944
Naslednji članekZnanstveniki na dobri poti pri iskanju življenja na planetu našega osončja
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.