Grossmannova reportaža: Dick Dynamite 1944

Dick Dynamite 1944
Dick Dynamite 1944 Foto: on imdb

Nacisti, zombiji, britanski humor in nizek proračun. Le kaj bi si lahko gledalec in ljubitelj takih filmov sploh še želel? Režiser Robbie Steedo Davidson, ki ga mnogi bolje poznajo kot člana punkovskih skupin The Exploited in Certain Death, je v punk slogu ustvaril že skoraj sumljivo gledljiv nizkoproračunec. »Kaj, če bi se Arnold Schwarzenegger boril proti Wermachtu,« se je vprašal in zdaj nam predstavlja svoj prvi celovečerni film.

Nacistični zombiji in akcija v stilu avstrijskega Arnolda

Ko se 2. svetovna vojna približuje koncu, nacistični znanstveniki potegnejo obupano potezo – populacijo ameriške zahodne obale želijo spremeniti v krvoločne zombije. Nasproti jim stoji le enota odpadniških plačancev, katerih glavni mož je Dick Dynamite. Včasih z surovim angleškim, drugič z grobim avstrijskim naglasom, mora Dick z enoto ustaviti napore nemškega stroja, ki mu poveljuje SS polkovnik Maximillian Schtacker.

Gary Snars Allan kot naslovni junak Dick Dynamite
Gary Snars Allan kot naslovni junak Dick Dynamite Foto: on imdb

S pomočjo crowdfunding kampanje, katere del je bil leta 2018 tudi Grossmannov festival – predvajan je bil promocijski kratki film – je Davidson uspel ustvariti pravi mali čudež. Čeprav gre za zares nizko (NIZKO) proračunski film, je število statistov, posebnih učinkov in izvirnosti prav zavidljivo. In če kaj dovoljuje tako norost dogajanja, je to vsekakor mešanica brezglave akcije, zombijev in nacistične vojske. Tako se v stilu Tarantina in Ritchieja spopade z zankami in pastmi, ki jih lahko preskočijo le filmi z jasno določenim proračunom. Te prepreke ga ne ustavijo pri nekaj minutnem prizoru, ki se v zadnjih letih pogosto pojavljajo – one shot sequence -, tu pa pride do dodatnega izraza. Enako je s prizori akcije, ki so nekoliko meta oziroma samozavedni, a nič manj atraktivni.

Olly Bassi kot nacistični krutež v filmu Dick Dynamite
Olly Bassi kot nacistični krutež v filmu Dick Dynamite Foto: on imdb

Neslavne barabe, ki se zavedajo svojega proračuna in obstoja

Vse od prvega do zadnjega kadra je popestreno s humorjem, na trenutke precej vulgarnim, a primernim za enoto vojakov, ki izpolnjujejo cilje filmsko vojaškega “banterja“. Izposodi si tudi marsikateri klasični kliše, kot je naslovna sekvenca pri predstavitvi likov, a ne izpade klišejski. Zavedamo se, da gledamo film, ki se po proračunu ne more kosati z večino tržišča, a jasno opazimo strast, znanje in zagon ustvarjalcev. Seveda govorimo o ustvarjalcih, četudi je Robbie Davidson režiser, scenarist in montažer filma. Imel je vizijo in uspelo mu jo je realizirati. To je eden od čarov filmske umetnosti.

Dick Dynamite 1944 bi bil nekakšna nizkoproračunska mešanica Neslavnih barab, Overlorda in Kung Fu Hustla. Vsak gledalec bo v filmu našel svoje vire navdiha, vsem pa bo jasno nekaj. Če bi isti ekipi ponudili proračun večjih uspešnic, bi lahko nastalo nekaj izjemnega. Filmski industriji tako na srce polagam le to, da opazi delo takih ustvarjalcev. Zahtevajo vašo pozornost.

DICK DYNAMITE OFFICIAL TRAILER:

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGrossmanova reportaža: Vojna s samorogi (Unicorn Wars)
Naslednji članekVodič po nakupu monitorja (del 4): HDR, kontrast in hitrost osveževanja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.