Prepis iz ene srednje šole na drugo – realnost ali utopija?

Serious college students studying on laptop sitting in a row in library. Young university multiethnic students using computer for study in classroom. Side view of casual girl typing on laptop during computer lesson.
Foto: Ridofranz iz iStock

Pomembnost premišljenega izbora šole za nadaljnje šolanje je vsekakor nekaj, česar se zaveda skoraj vsak devetošolec v tednih pred sprejetjem te odločitve. Vendar se včasih zgodi, da dijak kasneje ugotovi, da izbrana šola ni ustrezna zanj. Na srečo pa ima možnost popraviti svojo napako in prestopiti na drugo šolo.

Prepis na drugo srednjo polo med šolskim letom?

Prepis dijakov na drugo šolo ali izobraževalni program je mogoč tudi med samim šolskim letom. Ministrstvo za izobraževanje pojasnjuje, da ravnatelj šole, kamor dijak želi prestopiti, določi obveznosti, ki jih mora dijak izpolniti, da bi nadaljeval izobraževanje. Prav tako določi roke, v katerih je treba te obveznosti izpolniti.

Team of young college students working on study project in university library, using laptop, writing notes at table with books, sharing learning tasks. Top aerial view
Foto: fizkes iz iStock

Pri prehodu iz enega izobraževalnega programa v drugega pa so šole omejene glede sprejema preusmerjenih dijakov. Če na primer želena šola nima prostih mest v oddelku programa, kamor se dijak želi preusmeriti, ga ne more sprejeti. Enako velja, če nima prostih učnih mest za praktično usposabljanje z delom. Vendar obstajajo izjemni primeri, ko ravnatelj želene šole kljub omejitvam omogoči prepis dijaku, ki izrazi željo proti koncu šolskega leta. To se zgodi, ko dijak ni zamudil preveč vsebine iz programa, ki bi jo težko nadomestil, in bo sposoben opravljati tekoče obveznosti.

Svetovalna služba šole naj bo prva izbira

V primeru želje po prepisu dijaka je najbolje, da se najprej obrne na svetovalno službo želene šole, priporočajo v ljubljanskem mladinsko-informacijskem centru. Svetovalni delavci bodo imeli običajno informacije o prostih mestih na šoli. Če je mesto na voljo, bo dijaka treba izpisati iz matične šole. To lahko opravi na svetovalni službi matične šole, kjer mora skupaj z enim od staršev podpisati izpisnico in prevzeti vse morebitne originalne dokumente, ki jih šola hrani, kot so spričevala in rojstni list. Dokumente in prošnjo za vpis v je treba predložiti svetovalni službi nove šole.

Business partners, completing the paperwork, for their new company.
Foto: nortonrsx iz iStock

Prepis dijaka na drugo šolo je postopek, ki omogoča prilagajanje in iskanje ustreznejše izobraževalne poti. Vedno je priporočljivo pridobiti specifične informacije o postopku in zahtevah pri želeni šoli, da se zagotovi gladko izvajanje prepisa.

Prejšnji članekTelesna dismorfija ali kako do zdrave telesne samopodobe?
Naslednji članek10 zanimivih dejstev o luni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.