Telesna dismorfija ali kako do zdrave telesne samopodobe?

Very muscular and sexy torso of young man with copy space
Foto: Viktor_Gladkov iz iStock

V današnji družbi je zelo popularna »popolna« mišičasta postava, nad njo pa se navdušujejo predvsem mlajši fantje. Že majhne dečke namreč navdihujejo super junaki z mišičasto postavo, ki pogosto postanejo njihovi vzorniki. S prehodom v adolescenco pa se začnejo zgledovati po mišičastih moških na socialnih omrežjih, kar pri številnih povzroča preobremenjenost in ekstremno vedenje, da bi dosegli »popolno postavo«.

Kaj je telesna dismorfija?

Ko mišičasta postava postane preokupacija in nepogrešljiva misel vsakega dne, lahko govorimo o telesni dismorfiji. Zanjo so značilna ekstremna vedenja, ki so prisotna več tednov ali mesecev. Kažejo se v pogosti fizični aktivnosti, ki lahko traja več ur dnevno, skrbnem načrtovanju obrokov, vsakodnevnem tehtanju in obsesivnem fotografiranju postave.

Kakšne so zdravstvene posledice telesne dismorfije?

Ekstremno vedenje lahko predstavlja tveganje tako za fizično kot tudi duševno zdravje. Problematični so predvsem neregulirani prehranski dodatki, po katerih se fantje obračajo v upanju, da bodo hitreje prišli do želenih rezultatov, kar povzroča večje tveganje za možgansko kap, visok krvni tlak in poškodbe jeter. Na razvoj mišic in kosti, nereden srčni utrip in nižjo raven testosterona pa vodita obdobji »bulk in cut«, ki temeljita na hitrem pridobivanju teže in fazi ekstremne omejitve kalorij. Drastično zmanjšanje vnosa kalorij pa lahko vodi do podhranjenosti, ki jo spremljata depresija in samomorilne misli.

Improvement and getting stronger in fitness, exercise and muscle training concept. Man adding more weight to adjustable dumbbell in home gym. Dedication, motivation and progression.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

So za telesno dismorfijo dovzetne tudi deklice?

Za telesno dismorfijo velja prepričanje, da prizadene predvsem dekleta in se pojavlja v obliki motenj hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija. Tehnično gledano pa telesna dismorfija ni motnja hranjenja, zato je veliko bolj razširjena pri moških. Obstaja namreč družbena norma, ki mišičasto postavo enači z moškostjo, skoraj četrtina fantov se zato ukvarja s fizično aktivnostjo, da bi prišli do mišičaste postave.

Kako do zdrave telesne samopodobe?

Raziskave kažejo, da družinski obroki koristijo tako fizičnemu kot tudi duševnemu zdravju. Tako obstaja večja verjetnost, da boš ohranil primerno težo, zato uskladi svoj urnik z družinskimi člani in pojejte obroke skupaj. Prehrano in vadbo označi kot pomembno za svoje zdravje in ne posvečaj pozornosti spremembam, ki so vidne na tvojem telesu. Prav tako se ne osredotočaj na mišičaste postave moških, ki jih vidiš na socialnih omrežjih.

Monika Martinc

Junior novinar

VIRHealth
Prejšnji članekZnanstveniki razvili material, ki menja barvo
Naslednji članekPrepis iz ene srednje šole na drugo – realnost ali utopija?
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.