Pričaraj nasmeh v dobrodelnem decembru!

December je čas obdarovanj in čas, ki ga pogosteje preživimo v družbi svojih najdražjih. Božično-novoletni čas je tudi čas, ko svojim bližnjim namenimo manjše pozornosti in jim tako pokažemo, da so nam dragi in jih imamo radi.

December pa je lahko tudi čas, ko naredimo nekaj dobrega za sočloveka, za nekoga, ki ga ne poznamo. Dobrodelni smo lahko na milijon in en način, tukaj pa je zbranih nekaj najpogostejših predlogov, kako lahko pomagamo drugemu.

Denarna pomoč

Ljudem v stistki lahko pomagamo tako, da jim preko različnih organizacij ali pa osebno darujemo nekaj denarja. To lahko storimo tudi posredno, z udeležbo na različnih dobrodelnih koncertih, predstavah in drugih podobnih dogodkih.

Materialna pomoč

Prostovoljstvo kot pomoč tudi v decembru.

Nekateri posamezniki in družine živijo v pomanjkanju materialnih dobrin. Če dobro pogledamo po svoji omari, zagotovo najdemo kakšen kos oblačila, ki ga ne nosimo, a je še vedno v dovolj dobrem stanju, da ga podarimo drugemu. V raznih trgovinah s hrano je tudi možnost, da ob izhodu iz trgovine nekaj kupljenih dobrin namenimo tistim, ki to potrebujejo. Nekatere organizacije pa zbirajo tudi druge predmete, npr. šolske potrebšičine in pohištvo.

Podrobneje si o različnih načinih pomoči lahko prebereš na spletnih straneh humanitarnih organizacij: Zveza prijateljev mladine Slovenija, Karitas, Rdeči križ Slovenije ali Unicef.

Prostovoljstvo

Največ, kar lahko podarimo drugemu, je naš čas. V današnjem svetu je vedno več ljudi osamljenih, predvsem starejših. Čas, ki jim ga posvetimo za klepet ob kavi ali toplem čaju, je zanje vreden več kot katerokoli darilo, ki bi ga lahko prejeli. V domu upokojencev bodo starostniki zagotovo veseli tvojega obiska! Povečuje se tudi število otrok, ki so za praznike zaradi slabih socialnih pogojev ločeni od svojih družin. Njim se lahko pridružiš in jim polepšaš dan v mladinskih centrih.

Različne akcije

V decembru poteka večje število akcij, ki združujejo vse zgoraj naštete oblike pomoči, za določeno osebo, organizacijo, prostovoljno odpravo in podobno. Če malo pobrskaš po internetu ali si na ulici pozoren na različne plakate, boš zagotovo zasledil kakšno dobrodelno akcijo, ki se je lahko udeležiš. Med slednje spada tudi Božiček za en dan in Božiček za starejše.

Darovanje krvi

Darovanje krvi je eno najplemenitejših načinov pomoči sočloveku. V mesecu decembru poteka veliko krvodajaljskih akcij, seznam o kraju in datumih akcij pa je dostopen na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Dobrodelnost pomeni »delati dobro«. Naj bo mesec december priložnost, ko se spomnimo tudi na tiste, ki so v stiski in so pomoči potrebni. Naj bo dobro delo, kakršnokoli že, storjeno iz srca. Zanj boste poplačani z občutkom sreče, radosti in veselja. Naj bo december čas čarobnosti in čas nasmehov za vse!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.