Si že preklopil na LED svetila?

Razvoj LED razsvetljave je v 10 letih naredil ogromen napredek. Iz svetil, ki so sicer imela očitno prednost pri prihrankih električne energije, vendar pa tudi mnogo pomanjkljivosti in problemov, kot so utripanje, neprijetna barva svetlobe in nezmožnost temnenja, so LED svetila postala uporabna za domačo uporabo in odličen nadomestek klasičnim svetilkam.

In ne samo nadomestek, temveč so z novimi možnostmi dvignila osvetlitve prostorov na novo raven, saj v primerjavi z navadnimi svetilkami omogočajo mnogo več funkcij in načinov osvetljevanja. Tako lahko izkoristimo celotni RGB barvni spekter z eno samo svetilko, zaradi prilagodljivosti jih lahko vgradimo v pohištvo ali skrijemo v gradbene elemente, omogočajo povezljivost in so tudi do 80 % manj energetsko potratna.

Ambientalna osvetlitev

Ambientalna osvetlitev je besedna zveza, ki se pogosto pojavlja pri trendih opremljanja prostorov. Gre za razsvetljavo, prilagojeno posameznemu prostoru glede na funkcijo prostora in želje uporabnika. LED razsvetljava je za takšno nalogo odlična, saj je zelo prilagodljiva, podpira širok barvni spekter, v zadnjem času pa je mogoče z različno optiko doseči tudi različne učinke poudarkov in prehodov svetlobe. Tako lahko izboljšamo razpoloženje in karakter posameznih prostorov ter ustvarimo prijetno vzdušje.

Individualno osvetljenost prostora najlažje ustvariš, če si narediš spisek vseh aktivnosti, ki jih boš v njem počel. Recimo dnevna soba je navadno prostor, v katerem se zadržujemo večino dneva in počnemo različne stvari. Razsvetljava bi zato morala podpirati vse. Prijetno atmosfero lahko ustvariš z različnimi svetlobnimi conami za branje, sprostitev ali delo. Osvetlitev individualnih elementov kombiniraj z indirektno ambientalno svetlobo. Tako na primer kombiniraj močnejšo direktno usmerjeno svetilo za branje na pisalni mizi, ob kavču ali postelji s šibkejšo stensko ali stropno razsvetljavo. Nežno osvetljena stena za televizijskim ekranom bo tudi zmanjšala naprezanje oči zaradi premočnega kontrasta.

Kaj naj kupim?

Pri nakupu svetilk je kljub veliki izbiri dobro biti pozoren na nekatere elemente. Kljub temu da so same diode LED skoraj neuničljive, se lahko pojavijo težave pri drugih komponentah. Če kupuješ prostostoječe svetilke ali žarnice LED, posezi po cenejših alternativah, da te ne bo bolela glava, če se kaj pokvari in moraš zamenjati celo stvar. Pri svetilih, vgrajenih v strop, pa zaradi težje menjave posameznih delov raje posezi po priznanih znamkah, ki nudijo tudi servisiranje. Tako se ti tudi ne more zgoditi, da ne dobiš rezervnega dela, ker je proizvajalec že po enem letu prenehal proizvodnjo.

Enako velja za popularne LED trakove, ki se nameščajo kot vgradni element in s katerimi dosežemo razpršeno sekundarno osvetlitev v prostoru. Tukaj so šibka točka napajalniki, ki jih dobavljajo različni proizvajalci, zato tudi velikokrat odpovejo.

Koliko svetlobe potrebujem?

Druga karakteristika, ki se ji posveča premalo pozornosti, pa so lumni. Svetloba v lumnih pove, kakšen je dejanski izkoristek svetilke, zato se je nanje bolje zanesti kot na nazivno moč v vatih. Dražje LED sijalke praviloma pri enaki moči oddajajo več lumnov kot cenejše in so zato v resnici bolj energetsko učinkovite. Splošno gledano potrebujemo na pisalni mizi vsaj 500 lumnov osvetlitve, v prostorih, kot sta spalnica in kopalnica, 200–300 lumnov na kvadratni meter, v kuhinji 250–500 lumnov, v prostorih, kot sta hodnik in klet, kjer potrebujemo samo občasno osvetlitev, pa je dovolj že 100 lumnov.

——————————–

Pomnoži spodnje številke s površino prostora, da dobiš potrebno število lumnov.
Kopalnica 770-880
Kuhinjski pult 770-880
Jedilnica 330-440
Dnevna soba 110-220
Spalnica 110-220
Hodnik 50-110

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekAndrej Pirjevec z novo jesensko obarvano skladbo
Naslednji članekPričaraj nasmeh v dobrodelnem decembru!
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.