Prihaja popolna prepoved nakupa tobačnih izdelkov

Quit smoking man fist crushing cigarettes stop smoking concept on dark background
Foto: BrianAJackson iz iStock

Novozelandski parlament je z začetkom decembra potrdil zakon o omejevanju porabe gorljivih tobačnih izdelkov, katerega cilj je do leta 2025 spremeniti državo v nekadilsko.

Tako imenovan Smokefree Environments and Regulated Products (Smoked Tobacco) Amendment Bill v veljavo vstopa 1. januarja 2023.

Nova Zelandija je nesporna pionirka v omejevanju porabe tobačnih izdelkov že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Z zakonom, sprejetim leta 1990 in kasneje tudi večkrat dopolnjenim, so prepovedali kajenje v zaprtih javnih prostorih, oglaševanje tobačnih izdelkov, uvedli so standardizirane škatlice cigaret ter groteskne slike na njih in ves čas postopoma višali cene posameznih tobačnih izdelkov.

Ukrepi so dosegli, da se je odstotek kadilcev, ki je leta 1990 znašal 27,8 %, zmanjšal na 10,9 % v letu 2020. Po poročanju časnika The Guardian je odstotek kadilcev v letu 2022 padel na 8 %. Novozelandske oblasti pa obenem priznavajo, da ukrepi niso enako vplivali na vse prebivalce te otoške države. Relativno visoka stopnja kadilcev ostaja med socialno najšibkejšimi, med katere sodijo Maori, invalidi ter posamezniki z najnižjimi dohodki.

Quit smoking - hands crushing cigarette
Foto: Zhang Rong iz iStock

Kakšni so cilji novega zakona?

Zakon je nastal na podlagi predloga Ministrstva za zdravje Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan. Predlog vsebuje 6 ciljev, med katerimi izpostavljamo najzanimivejše.

Zmanjšanje zasvojenosti in privlačnosti tobačnih izdelkov

Novozelandska ministrica za znanost in razvoj Ayesha Verrall opozarja, da so učinki denikotinizacije tobačnih izdelkov dokazani v kliničnih raziskavah. Denikotinizacija ali zmanjšanje nikotina v cigaretah je pokazala, da so uporabniki kadili manj kot prej.

V raziskavi, ki je potekala 6 tednov, so kadilce naključno razdelili v 2 skupini. Prva skupina je prejela navadne cigarete, medtem ko je druga skupina kadila cigarete z nižjo vsebnostjo nikotina. Povprečna cigareta vsebuje 15 mg nikotina. Cigarete, ki jih je kadila druga skupina, pa so vsebovale le 0,4 mg. Ob vsem tem je treba poudariti, da so bile cigarete zastonj.

Po šestih tednih so v prvi skupini kadili več kot po navadi, le 17 % jih je skušalo opustiti kajenje. V drugi skupini pa so kadili v povprečju manj in več kot tretjina udeležencev je skušala za vedno prenehati s kajenjem, čeprav v preteklosti niso imeli tega namena.

Z novim zakonom želijo prisiliti proizvajalce cigaret, da dramatično zmanjšajo količino nikotina v cigaretah, s tem zmanjšajo zasvojenost in užitek ter vzpodbudijo kadilce, naj navado opustijo.

Finished cigarette on calender reminding time to quit smoking
Foto: LeventKonuk iz iStock

Omejevanje dostopa do tobačnih izdelkov

V predlogu ugotavljajo, da je dostop do tobačnih izdelkov preprost, saj lahko do njih dostopa vsak, ki je dopolnil 18 let. Zaskrbljujoče je, da je največ prodajalcev tobačnih izdelkov prav v soseskah z nižjimi prihodki, kjer je odstotek kadilcev najvišji.

Zakon zato predvideva kar 95 % zmanjšanje prodajalcev tobačnih izdelkov. Bližina trafike namreč predstavlja pomemben dejavnik pri mladih, ki s kajenjem eksperimentirajo in se kasneje zaradi relativne dostopnosti kajenja tudi navadijo. Kadilci, ki od trafik živijo dlje kot ostali kadilci, imajo večjo verjetnost, da bodo prenehali kaditi. Ukrep tako zmanjšuje možnost, da bi mladi začeli ter hkrati povečuje možnost, da bi kadilci prenehali kaditi.

Nakup tobačnih izdelkov pa bo odslej popolnoma prepovedan osebam, rojenim po 1. 1. 2009. Po novem zakonu za njih nakup cigaret in drugih gorljivih tobačnih izdelkov ne bo mogoč, tudi ko bodo dopolnili 18 let. Kritiki trdijo, da gre za diskriminacijo na podlagi starosti, vendar novozelandska Vlada odgovarja, da zgolj izpolnjujejo pozitivno obveznost države v smislu zagotavljanja zdravega življenjskega okolja.

cigarettes, ashtray, ash
Foto: geralt iz Pixabay

Kaj pa vejpanje in negorljivi tobačni izdelki?

Nova Zelandija je sicer res drastično zmanjšala število kadilcev, vendar njihovi učinkoviti ukrepi niso ostali brez negativnih posledic. Odstotek ljudi, ki vejpa ali uživa negorljive tobačne izdelke je močno poskočil prav med mladimi.

Med 18 in 24 letniki je v obdobju med letoma 2019 in 2021 s 5 % rednih uporabnikov vejpa številka skočila na 15 %. Zaskrbljujoči so podatki maorskih fantov in deklet, med katerimi je leta 2021 vejpalo 31 % fantov in kar 41 % deklet.

Novozelandske oblasti se problema sicer zavedajo, vendar novi zakon ne vključuje bistvenih omejitev vejpanja in negorljivih tobačnih izdelkov. Čeprav so dosedanje raziskave dokazale, da je vejpanje manj nevarno od kajenja, pa kljub temu opozarjajo na povezave med vejpanjem in zdravstvenimi težavami. O razlogih, zakaj v zakonu niso ostreje naslovili tudi tega problema, lahko le ugibamo.

Z novim zakonom bo Nova Zelandija do leta 2025 postala družba brez kajenja, nikakor pa ne bo niti korak bližje, da bi postala družba brez nikotina.

Junior novinar

VIRScience
Prejšnji članekZdravko Čolić, jugoslovanska zvezda, ki ne bo ugasnila
Naslednji članekAli so lahko dinozavri plavali?
Blaž Šabeder

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.