Prijavi se na mednarodno konferenco Planet Youth v Reykjaviku

Del Reykyavika s ptičje perspektive
Reykjavik l Foto: Einar H. Reynis / Unsplash

Planet Youth vabi na letošnjo mednarodno konferenco, ki bo med 14. in 16. septembromReykjaviku na Islandiji. V treh dneh bodo predstavili nekaj svojih smernic za preprečevanje uživanja substanc pri mladostnikih, svoje izkušnje z njihovimi metodami pa bodo predstavili tudi tuji partnerji.

Med njimi bo Matej Košir z Inštituta za raziskave in razvoj Utrip. Predstavil bo izkušnje s »Preventivno platformo« v Sloveniji. Celoten program je na voljo na spletni strani dogodka.

Za registracijo obišči spletno stran Planet Youth.Za morebiten popust pri kotizaciji se lahko obrneš na inštitut Utrip, ki je partner Planet Youth.

Planet Youth dela na dolgoročnih rešitvah

Planet Youth je raziskovalno svetovalno podjetje, ki vodi program s smernicami za preprečevanje uživanja substanc pri mladostnikih. Sodelujejo s skupnostmi, kraji in državami po celem svetu.

Delujejo po svoji metodi The Icelandic Prevention Model (Islandski model preprečevanja). Želijo si celostne izgradnje skupnosti in dolgoročni napredek namesto kratkoročnih rešitev.

Zastava Islandije na zelenici pri stavbi na Islandiji
Islandija l Foto: Einar H. Reynis / Unsplash

Islandska metoda uspešna

V 90ih letih prejšnjega stoletja je na Islandiji rasla težava uživanja drog med mladimi. Ker takratni preventivni ukrepi niso zadostovali, so leta 1997 družboslovci, oblikovalci politik in tisti, ki delajo z otroki in mladimi v praksi, preučili družbene dejavnike, ki vplivajo na uživanje drog med mladimi.

Želeli so ustvariti nove preprečevalne ukrepe. Tako je nastal Islandski model, ki temelji na sodelovanju številnih, ki so povezani z mladimi, kot so starši, učitelji, lokalni centri in športni klubi.

Ta pristop je mobiliziral tiste v neposredni bližini otrok. Lokalna skupnost si prizadeva, da mladi svoj prosti čas izkoristijo na dober in konstruktiven način, npr. tako da organizirajo več aktivnosti zanje.

Ker islandska družba v primerjavi z drugimi ni zelo velika, lahko v samo enem letu izmerijo stanje, se odločijo za spremembo, jo uvedejo in nato izmerijo rezultate. Rezultat takega dela je znatno zmanjšanje uživanja alkohola in drog med mladimi od leta 1992, ko so prvič merili stanje.

Enaki ukrepi se lahko uporabijo drugod po svetu z upoštevanjem lokalnih okoliščin. Več  Islandski metodi najdeš na spletni strani Planet Youth.

Obrisi mladih ljudi pred temno modrim nebom
Foto: Papaioannou Kostas / Unsplash
Prejšnji članekMladi pevec Matej Lebič predstavlja osebnoizpovedno pesem V višine poletim
Naslednji članekGostilna Klampfer vabi v svoje prostore

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.