Problem splavov v času koronavirusa

Pandemija je povzročila (in še vedno povzroča) trpljenje v najbogatejših in najrevnejših državah po svetu. V krizi so se znašle tako svetovne vlade kot zdravstveni sistemi. Veliko žensk v Evropi, ki so v času pandemije neželeno zanosile, se je znašlo pred dodatno oviro v procesu, ki je že sam po sebi kompliciran. Gre za prebivalke držav, kot je Poljska, ki ima, kar se splava tiče, eno najstrožjih zakonodaj v Evropi. Podobne zakone imajo še nekatere druge katoliške države v Evropi: Malta, Lihtenštajn, Andora, Monako, Vatikan in San Marino.

Splav je na Poljskem ilegalen, razen v primeru, da je zdravje matere ogroženo, da je fetus nepopravljivo poškodovan ali v primeru nosečnosti kot posledice posilstva. Leta 2016 so hoteli možnost splava odvzeti celo v teh primerih, a se to po množičnih protestih ni zgodilo. Poljska je ena izmed redkih držav na svetu, ki je splav po desetletjih liberalne zakonodaje (v času komunistične oblasti) prepovedala. Poljakinje so posledično že leta primorane potovati v druge države, da bi splavile. To jim je bilo zaradi zaprtja mej med pandemijo onemogočeno.

Protest proti prepovedi splava na Poljskem
Protest proti popolni prepovedi splava na Poljskem leta 2016.

Vlade v Nemčiji, Avstriji, Romuniji, na Hrvaškem in na Slovaškem so odločile, da splav med pandemijo ni bistven postopek. V normalnih razmerah imajo ženske v teh državah pravico do splava v prvi polovici nosečnosti. Dejstvo, da splav ni veljal za bistven postopek, je pomenilo, da so imele bolnišnice in klinike vso pravico zavrniti ženske, kar se je tudi dogajalo.

Po drugi strani so Francija, Irska, Anglija, Škotska in Wales sprostile omejitve in dovolile splave doma. To se je opravljalo s predpisanimi zdravili in napotki zdravnika prek telefona ali spleta. Pred pandemijo je bil splav v teh državah dovoljen le po osebnem posvetu z zdravnikom, zdravila pa je bilo potrebno vzeti v bolnišnici. Oblasti v Veliki Britaniji so izjavile, da je to le začasna rešitev.

tablete

Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da lahko že 10 % zmanjšanje v dostopnosti splava vodi v 15 milijonov nenačrtovanih nosečnosti, 3,3 milijona nevarnih splavov in 29.000 dodatnih smrti, povezanih z nosečnostjo, splavom ali rojevanjem, v naslednjih 12 mesecih.

V Oklahomi, Teksasu, Ohiu, Iowi in Alabami so oblasti splav takoj označile za nenujen postopek, ki naj bi ogrožal zaloge opreme, nujne med pandemijo. Posledično je mnogo žensk potovalo v druge zvezne države. Dr. Kanem z agencije za seksualno in reprodukcijsko zdravje Združenih narodov je izjavila, da vladam tako v ZDA kot v Evropi ni uspelo ravnati z zdravjem žensk kot s prioriteto. Prepričana je, da ženske in dekleta ne bi smele biti odrinjene na konec vrste.
VIRThe New York Times
Prejšnji članekOb nakupu P40 ali P40 Pro vrhunsko darilo!
Naslednji članekDomač sladoled na sto in en način

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.