Domač sladoled na sto in en način

Jagodni sladoled

Poletje se bliža in posledično so naše brbončice začele hrepeneti po sladoledu 🍦. Sladoled se v trgovinah pojavi v vseh okusih, ki si jih zaželiš in vse te okuse lahko pripraviš tudi doma brez aparata za sladoled.

1. Vanilijeva klasika

  • 450 mililitrov sladke smetane
  • 400 mililitrov kondenziranega mleka
  • Vanilijev strok

Najprej zmiksaj mrzlo sladko smetano, dokler ta ne oblikuje belih vrhov, približno 3 minute. Nato dodaj kondenzirano mleko, ki ga lahko kupiš v vseh supermarketih po Sloveniji. Po navadi je pakiran v pločevinki. Smetano in mleko mešaj še kakšne 3 minute, dokler se ponovno ne oblikujejo beli vrhi. Na koncu dodaj vanilijev strok, premešaj, preloži v veliko skledo in položi v zamrzovalnik.

To je osnovni recept za domači vanilijev sladoled, ki mu lahko dodaš katerekoli okuse – jagode, maline, koščke čokolade ali pistacije, kavo, zeleni čaj itd.

2. Zdrava alternativa – frozen yogurt

  • 100 gramov pustega ali grškega jogurta
  • 200 gramov zamrznjenega ali svežega sadja

Priprava je enostavna. Sadje operemo in po potrebi narežemo na koščke, ga odcedimo in za 30 do 40 minut položimo v zamrzovalnik. Po 40 minutah ga stresemo v multipraktik, dodamo hladen jogurt, po okusu še sladilo in zmiksamo v sladoled.

Seveda namesto sadja lahko uporabiš tudi čokolado, vanilijev strok, oreščke, karkoli. Tudi merilo si lahko prilagodiš. Če imaš rajši manj sadja oz. dodatkov, naj bo tvoje merilo 100 gramov jogurta in 100 gramov dodatkov (1:1).

Homer Simpson

3. Veganski sladoled

  • 2 zmrznjeni banani
  • 200 gramov zamrznjenega sadja
  • 50 mililitrov kokosovega ali mandljevega mleka

Vse skupaj vržeš v blender in premešaš do gladke mase. Če se ti zdi ta pregosta, dodaj še malo (rastlinskega) mleka po občutku. Sestavine premešaj, ponovno postavi v zamrzovalnik in voila!

4. Limonina zmrzlina

  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • 250 mililitrov vode
  • Tri jedilne žlice medu
  • 6 limon

V večji posodi zavri vodo, vanjo stresi sladkor in med ter mešaj, dokler se ne raztopita. Ko se zmes ohladi, dodaj nastrgano limonino lupinico in limonin sok. Sok dodaj postopoma, da zmrzlina ne bo preveč kisla. Zmrzline prelij v model za lučke ali v plastične kozarce in jih postavi v zamrzovalnik. Okrasiš jih lahko z listi mete ali melise.

Stranger Things

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (6 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.