Projekt, ki bo izboljšal kazenskopravni sistem za mlade

Izboljšanje mladoletniškega kazenskopravnega sistema
Izboljšanje mladoletniškega kazenskopravnega sistema Foto: Михаил Руденко iz iStock

Ministrstvo za pravosodje je ta teden »gostitelj« aktivnosti v okviru projekta »Izboljšanje mladoletniškega kazenskopravnega sistema in okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja«. Skupaj z Ministrstvom za pravosodje projekt izvajata Svet Evrope in Evropska unija. Kaj je namen projekta, ki temelji na kazenskopravnem sistemu za mladoletnike?

Izboljšanje kazenskopravnega sistema za mlade

Namen projekta, ki bo predvidoma končan v prvi polovici prihodnjega leta, je ugotoviti pomanjkljivosti obstoječega kazenskopravnega sistema za mladoletnike, ter pridobitev podlag za njegovo izboljšanje, v skladu z najnovejšimi evropskimi in mednarodnimi standardi in dobrimi praksami primerljivih držav. Prav tako želi projekt vzpostaviti sistem ustreznega izobraževanja in usposabljanja tistih, ki pri kazenskopravni obravnavi mladoletnikov sodelujejo.

V sodelovanju z Inštitutom za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani poteka analiza vrzeli v obstoječi ureditvi mladoletniškega kazenskopravnega sistema, ter analiza sodne in državnotožilske prakse v konkretnih primerih. Pripravljena bo tudi primerjalna študija evropskih standardov in obetavnih praks s priporočili za preureditev področja v Republiki Sloveniji.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekOdkritih sedem pritlikavih galaksij, ki so presenetile astronome
Naslednji članekSte se že prijavili na dvoboj z »žgečkljivo Dolenjko«?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.