Odkritih sedem pritlikavih galaksij, ki so presenetile astronome

Odkrite nove satelitske galaksije
Odkrite nove satelitske galaksije Foto: WikiImages iz Pixabay

Zdi se, da so šibke pritlikave galaksije v bližnji skupini galaksij zamudile obvestilo. Namesto da bi bile enakomerno razpršene okoli najbolj masivne galaksije v skupini, kar se dogaja v naši skupini galaksij, so se te novo odkrite pritlikavke združile na enem območju. Astronomi ne vedo, zakaj.

Najdenih sedem manjših galaksij, ki so na enem mestu

»Ta porazdelitev satelitov je čudna,« je 13. junija na srečanju Ameriškega astronomskega društva dejal astronom Eric Bell. Skupaj s sodelavci z univerze Michigan v Ann Arborju je Bell s teleskopom Subaru na Havajih okoli galaksije M81 iskal šibke kopice zvezd, ki kažejo na pritlikave galaksije. Ta galaksija, podobna galaksiji Mlečna cesta, je najznamenitejša članica razmeroma bližnje skupine galaksij, ki so od Zemlje oddaljene približno 12 milijonov svetlobnih let. Ekipa je našla eno določeno pritlikavo galaksijo in šest možnih šibkejših.

Bell je dejal, da so vse novo odkrite satelitske galaksije na eni strani galaksije M81.

satelitska slika galaksij
Večina znanih satelitskih galaksij (obkrožene z rdečo) v skupini galaksij M81 in sedem na novo odkritih kandidatk (rumena) se združujejo na eni strani galaksije M81 (sredina). Foto: Sloan Digital Sky Survey

Primerjava z našo galaksijo in sosednjo Andromedo

Računalniške simulacije razvoja galaksij kažejo, da imajo največje galaksije veliko šibkih, majhnih galaksij, ki so enakomerno razpršene po zunanjem delu razpršene oblačne aureole dominantne galaksije. To potrjujejo tudi opazovanja v naši skupini galaksij: Več deset pritlikavih galaksij, za katere je znano, da krožijo na obrobju galaksije, je enakomerno razporejenih po galaksiji, prav tako kot večina pritlikavih galaksij, ki jih opazimo okoli naše najbližje velike sosede, galaksije Andromeda.

V skupini M81 pa se zdi, da sedem na novo identificiranih zvezdnih kopic obdaja manjšo članico te skupine, NGC 3077, ki ima približno desetino mase M81. »Dejstvo, da večja stvar nima več satelitov,« pravi Bell. »Tega nihče ni pričakoval«.

VIRScience News
Prejšnji članekPfizer in Moderna odobrila cepivo za najmlajše
Naslednji članekProjekt, ki bo izboljšal kazenskopravni sistem za mlade

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.