Pfizer in Moderna odobrila cepivo za najmlajše

Medicinska sestra pri cepljenju dečka
Foto: CDC iz Unsplash

Tudi najmlajši so v Združenih državah Amerike dočakali cepivo proti covidu. 18. junija je svetovalna skupina Centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Združenih državah Amerike (U.S. Centers for Disease Control and Prevention – CDC) predlagala uporabo cepiv Moderne in Pfizer-BioNTech-a za dojenćke, malčke in predšolske otroke. Že nekaj ur kasneje so predlog pri CDC-ju odobrili.

Cepivo Moderne in Pfizerja za najmlajše

Predlog predstavlja olajšanja za mnoge družine z malčki, ki so imeli med preteklimi izbruhi covida težave zaradi varstva otrok. Prva cepiva za najmlajšo starostno skupino bi lahko bila na voljo že junija. To je dve leti in pol po pričetku cepljenja odraslih, decembra 2020. V prvi fazi bo na voljo 10 milijonov doz cepiva, v prihajajočih tednih naj bi jih prišlo še nekaj milijonov. Cepljenje bo med drugim na voljo tudi v pediatričnih klinikah, javnih zdravstvenih ustanovah, otroških bolnišnicah in v lekarnah. Cilj je namreč, da 85 odstotkov otrok, mlajših od petih let, živi znotraj petih milj (približno osem kilometrov) od najbližje cepilne točke.

Plišast medvedek z injekcijsko iglo
Foto: Myriams-Fotos iz Pixabay

Svetovalne skupine pri tem poudarjajo, da najmlajši niso izvzeti iz tveganj pri prebolevanju covida-19. Med otroki je bilo v Združenih državah Amerike največ smrtnih žrtev ravno v starostni skupini od 0 do 4 let, in sicer 485. V starostni skupini 5 do 11 let je bilo zabeleženih 366, v skupini 12 do 15 let 384 in v skupini 16 do 17 let 311 smrtnih žrtev zaradi covida (podatki za 17. junij 2022).

Od marca 2020 do aprila 2022 je bil covid-19 četrti najpogostejši vzrok smrti za otroke mlajše od enega leta in peti najpogostejši za otroke od prvega do četrtega leta starosti v Združenih državah Amerike. Gre za edino nalezljivo bolezen med prvimi petimi povzročitelji smrti. Število žrtev covida je podobno ali celo večje kot število smrti zaradi vseh ostalih otroških bolezni, proti katerim obstaja cepivo.

Zaradi resnosti bolezni stroka močno zagovarja tudi cepljenje najmlajših. Pri tem je cepivo pomembno tudi za otroke, ki so covid že preboleli. Raziskave kažejo, da zaščita s protitelesi, ki so posledica okužbe, ni tako robustna kot zaščita s protitelesi, nastalimi po cepljenju.

Malček z zaščitno masko proti covidu
Foto: drfuenteshernandez iz Pixabay

Cepljenje najmlajših bo potekalo po različnih protokolih

Cepljenje s cepivi Moderne in Pfizerja bo potekalo po nekoliko različnih protokolih. Cepivo Moderne za otroke med 6 meseci in 5 leti starosti zahteva dve 25 mikrogramski dozi, med katerima morajo preteči štirje meseci. Za primerjavo: doza pri odraslih znaša 100 mikrogramov, prav tako pa prejmejo dve dozi. Pfizerjevo cepivo za otroke med 6 meseci in 4 leti starosti pa vključuje tri doze po 3 mikrograme. Drugo dozo otroci prejmejo po treh tednih od prvega cepljenja, nato morajo na tretjo dozo čakati še osem tednov. Odrasli prejmejo zgolj dva odmerka cepiva, a vsak vsebuje 30 mikrogramov cepiva. Odmerki za otroke so precej manjši, da so stranski učinki cepiva zaradi močnega imunskega odziva malčkov (na primer povišana telesna temperatura) bolj vzdržni.

Svetovalna skupina je pred odobritvijo cepiva preučila tudi varnost novih cepiv za najmlajše. Pri tem niso opazili nobenih zaskrbljujočih alergijskih reakcij, smrti ali primerov vnetja srčne mišice. Med pogostimi stranskimi učinki obeh cepiv so bile bolečine v roki, jok in razdražljivost malčkov, zaspanost ter povišana telesna temperatura. Spremljanje varnosti cepiv se bo nadaljevalo tudi v prihodnosti.

VIRScience News
Prejšnji članekExit 2022 bo slovensko obarvan
Naslednji članekOdkritih sedem pritlikavih galaksij, ki so presenetile astronome

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.